fbpx
Dmitrij Muratov.

Európai kiadást indít a Nobel-díjas orosz újságíró lapja

Oroszország egyik legrégebbi független lapja, a Novaja Gazeta európai kiadást indít, hogy kikerülje az orosz cenzúrát.

Erről a The Moscow Times nyomán az Azonnali írt.

Mint arról a Media1 beszámolt, Oroszországban – az akkori hír szerint – az orosz-ukrán háború befejezéséig március végén a Novaja Gazeta felfüggesztette a tevékenységét. Erre azt követően került sor, hogy a Roszkomnadzor orosz médiaszabályozó már másodjára figyelmeztette az újságot, miután az elmulasztotta az egyik cikkében említett nem kormányzati szervezetet az orosz jogszabályoknak megfelelően „külföldi ügynökként megjelölni”.

Ilyen lesz az európai kiadás

A mostani beszámoló szerint az európai változatot a Novaja Gazeta munkatársai fogják készíteni, akik egyébként már Oroszországot is elhagyták. Az új kiadvány – az orosz mellett – angolul is foglalkozni fog Oroszország ügyeivel.

„Meg akarjuk mutatni a helyi közösségnek, hogy nálunk nincs ez az imperialista komplexus; nem várjuk el az emberektől, hogy oroszul beszéljenek azokon a helyeken, ahova megyünk”

– mondta Kirill Martinov, a lap főszerkesztője.

Az újság jövő héten debütál. A cikkek szerzői eldönthetik majd, hogy vállalják-e névvel a publikálást.

Tavaly Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta alapító-főszerkesztője volt az egyik újságíró, aki Nobel-békedíjat kapott a munkásságáért. Az elismerést a Fülöp-szigeteki Maria Ressával közösen kapta.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Dmitrij Muratov. Forrás: RFL/RL Russia, Current Time
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások