fbpx
Balogh Judit, a Szeged TV Téma című műsorának műsorvezetője 2022.06.21-én

Csongrád-Csanád „vármegyéből” köszönt el a Szeged TV műsorvezetője (videó!)

Ez nem baki volt.

„Önöknek pedig nagyon köszönöm a figyelmet, Téma című műsorunkat látták Csongrád-Csanád vármegyéből!”

Ezekkel a szavakkal búcsúzott el kedd este a tévénézőktől Balogh Judit, a Szeged TV Téma című műsorának műsorvezetője – vette észre a Media1. Videófelvételünk is van róla.

Nem tévesztésről van szó. A műsorvezető és a Szeged TV ezzel a legújabb, már be is nyújtott alaptörvény-módosítás tervezetre reagált, amely amellett, hogy összevonja az Európai Parlamenti választásokat az önkormányzati választásokkal, a megyéket átnevezi vármegyékre, így elfogadását követően Magyarország megyéit ezután vármegyéknek kell majd hívni.

A javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be. Magyarországon a vármegye (latinul comitatus) kifejezés 1000 és 1949 között volt használatban, 1949-ben azután az akkor elfogadott új Alkotmány hivatalossá tette a megye megnevezést, amit azóta is használunk. Az Alaptörvény változtatásával most 73 évet megy vissza Magyarország az időben.

Tegnap derült ki az is, hogy egy másik törvényjavaslattal a kormánybiztosokat átnevezi a Fidesz-KDNP kormány főispánokká, így nem lepődnénk meg, ha a Szeged TV műsorvezetője nem sokára főispánokat is hívna vendégségbe a Téma című műsorba.

A közösségi médiát kedd estére teljesen elárasztották a különböző, a megyéket és a kormánybiztosokat átnevező alaptörvény-módosításon gúnyolódó bejegyzések. A Szeged TV is egyfajta humornak szánta ezt az elköszönést. (FRISSÍTÉS: Ezt később Balogh Judit is megerősítette.)

„Az ispán (megyésispán) eredetileg a megyék élére állított királyi tisztségviselő. Az 1290:3 tc. szerint csak nemes ember tölthette be ezt a tisztséget. A középkorban a megyésispánságok jelentős részét országos vagy udvari főméltóságok viselték. A megyésispánt a király nevezte ki meghatározatlan időre. A XIV. század közepéig authentikus pecséttel rendelkezett, és az ország bárói közé számították. A megyésispánok főispán elnevezése csak a XVI. század elejétől vált általánossá. A főispán a középkorban a király előtt tette le esküjét. A XVI. századtól a vármegyék megkövetelték, hogy az eskütétel előttük történjen. II. József idejében (1785-1790) szünetelt a főispáni állás, helyette királyi biztosok töltötték be a tisztséget. A XIX-XX. században többször is változtattak a tisztség tartalmán, de fő funkciói megmaradtak: a főispán az állam képviselője volt a törvényhatósági közigazgatásban, akit ekkor már a belügyminiszter előterjesztésére az uralkodó nevezett ki, és a törvényhatósági közigazgatásban a főispán volt a törvényhatósági közgyűlések elnöke. A tisztséget 1950-ben megszüntették” (idézet innen: Somogy.hu).

További hírek találhatók a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is. Kérheti tartalmainkat Telegramon is.

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások