fbpx
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor.

Kitakartathatják a jövőben az arcukat azok, akik a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök mellett egy tömegrendezvényen tűnnek fel

Előfordulhat, hogy többé nem láthatjuk Orbán Viktor társaságában Mészáros Lőrincet a fotókon, videókon.

A kormány a 2023-as központi költségvetést megalapozó salátatörvénybe eldugott egy jogszabály-módosítást, melynek értelmében a miniszterelnökkel (jelenleg Orbán Viktor), illetve a köztársasági elnökkel (jelenleg Novák Katalin) egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik, hogy a rendezvényen készülő képeken és videókon tegyék őket felismerhetetlenné – írta meg a hvg.hu.

A portál hozzátette: ez a szabályozás a nyilvános, illetve tömegrendezvényekre is vonatkozik. Az ilyen eseményeken résztvevők jelenleg a puszta részvétellel is hozzájárulnak, hogy róluk képek és videók készüljenek, és hogy ezeket közzétegyék.

A módosítás értelmében alapvetően továbbra is ez lesz a szabály, vagyis a rendezvényen való részvétel hozzájárulásnak számít – ám a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban az érintett kérheti majd a kitakarását.

Orbán Viktor 2022.04.03-án, a 4. kétharmados választási eredmény megnyerésekor
Orbán Viktor 2022.04.03-án, a 4. kétharmados választási eredmény megnyerésekor. Fotó: MTI

A módosítás indoklása szerint erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök „számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg”.

A hvg.hu szerint mindez azt jelentheti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc kérheti, hogy a miniszterelnök részvételével rendezett eseményen készült képekről, videókról utólag őket „blőrözzék” ki, tegyék a képmásukat felismerhetetlenné.

Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik. A jövőben egy ilyen fényképről is el kellene távolítani őt.
Fotó: Vodafone

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor. Fotó: Nemzeti Sport Online / YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások