fbpx
Rubin Kristóf, az RTL Magyarország távozó kreatív osztályvezetője, volt kreatív producere korábban

Rubin Kristóf csapata készíti az HBO Max új magyar reality-jét

A Media1 több érdekességet is megtudott az HBO Maxra készülő és a Magyarországon eddig ismertektől merőben eltérő új reality-ről, amelynek forgatásai néhány héten belül kezdődnek.

Június elején a Media1 már beszámolt róla, hogy eldőlt, hamarosan magyar gyártású reality készül az HBO Max nevű streamingszolgáltatásra. Závorszky Anna, az HBO Magyarország producere (aki nemrég a Media1 műsorában is vendég volt egy másik tartalom, A besúgó című magyar filmsorozat kapcsán) az HBO Max elindulása kapcsán egy több más témát is érintő interjúban tett róla említést a Kreatív című lapnak, hogy most már biztos, hogy lesz az HBO-nak egy saját gyártású reality-je, amiről annyit mondott, hogy a címe egyelőre nem publikus, és hogy több éve dolgoznak azon, hogy a non-scripted műfajban is műsort gyárthassanak, hiszen az amerikai anyacégükben is megjelent már évekkel ezelőtt ez az ambíció. A producer hozzátette, a reality egy már ismert formátum alapján készül, ami a nézők számára újdonság lesz.

Závorszky Anna, HBO
Závorszky Anna, HBO.  Fotó: Will Palmer/SWpix.com – C21 Media Content London 2021

Alapos versenyeztetés után választották ki az ötletet és a magyar gyártócéget

A Media1 most azt is megtudta, hogy a magyar nézők szempontjából teljesen újfajta reality-t a Free Monkeys Production nevű gyártócég készíti, amelyet az a Rubin Kristóf alapított, aki 2020 elején távozott az RTL Magyarországtól, ahol a megelőző 18 évben olyan sikerprodukciókért felelt vezetőként mint például a Survivor, a Való Világ 4-5, a Széf, a Kész átverés, a Konyhafőnök, a Gyertek át, a Cápák között, majd ezt követően saját gyártócége több cégnek, köztük a TV2 Csoportnak kezdett el műsorokat gyártani. A Media1 ezzel kapcsolatos információját Rubin Kristóf és az HBO is megerősítette, sőt ő és Závorszky Anna további érdekes információkat is elárultak a tervezett reality-vel kapcsolatban.

Rubin Kristóf a Media1-nek elmondta, hogy WarnerBros Discovery alá tartozó HBO MAX egy tavaly kiírt tenderen, több pályázó, több tartalomkoncepciója közül, többkörös versenyeztetés során választotta ki a Free Monkeys Production egyik pályázatát idén januárban.

A televíziós szakember azt mondta, nagy izgalommal fogtak bele a munkába, mert egy teljesen más fajta reality-ről van szó, mint amit a magyar közönség eddig megszokott. A streamingfelületnek is köszönhetően különleges, elgondolkodtató mainstream reality-t készítenek majd, ami távol áll majd a „trash” reality-től. A játékos feladatmegoldás-központú, új magyar gyártású reality-ben 10-12 játékos vesz majd részt.

„Habár hagyományos tévés celebek nem lesznek a műsorban, a civil szereplők mellett látni fogunk jó pár ismerős arcot is” – tette hozzá Rubin.

A reality szereplői sem tudják, mire vállalkoznak

A kreatív producer elárulta, hogy a játékosok kiválogatása úgy folyik, hogy a szereplőknek sem mondják el, mi vár rájuk.

A tartalom lényege épp az lesz, hogy a szereplők menet közben szembesülnek vele, hogy mibe is csöppentek, a nézők pedig láthatják, hogy a játékosok hogyan néznek szembe a helyzettel és a meglepetéssel. A szereplők más műsorokkal szemben itt nem lesznek felkészítve sem szellemileg, sem fizikailag.

Rubin Kristóf azt is mondta, hogy a reality címe továbbra sem publikus, aminek az a magyarázata, hogy nem szeretnék, hogy a játékosok idő előtt rájöjjenek, hogy miben is vesznek részt. A forgatásokat idén nyár végén kezdik el. Hogy a premier a streaming-platformon mikor várható, arra már Závorszky Anna, az HBO Max producere válaszolt: 2023-ig kell majd várni rá várhatóan.

Rubin Kristóf hozzátette, nagyszerű lehetőségnek találja az HBO Max felkérését, mivel Magyarországon streaming-szolgáltató egyelőre csak fikciót gyártatott, és bár a megrendelő abban az esetben is az HBO volt, de a mostani lesz az első non-scripted folytatásos reality tartalom, ami Magyarországon gyártásba kerül.

Rubin Kristóf, a Free Monkeys Production producere korábban, a Televíziós Újságírók Díja Gálán
Rubin Kristóf, a Free Monkeys Production producere korábban, a Televíziós Újságírók Díja Gálán

Kompromisszumok nélkül

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben tér el streaming-platformra gyártani egy műsort, Rubin azt mondta, sok a hasonlóság az előkészítésben, a gyártásban és az utómunkában is a lineáris tévéhez képest, de nagyon fontos különbség, hogy televízióban a programming határozza meg a reality hosszát, ami kihat a műsor tartalmára. Itthon például a legtöbb reality csak napi sugárzásban megy, hétköznaponként, mert ez alakult ki a reality-k sikeridőpontjának, miközben külföldön vannak már sikeres heti reality-k is. A streamingre készülő reality előnye, hogy itt mindig olyan hosszú és annyi epizód készül majd, ami pont ideális a történet elmesélése szempontjából, tehát kevésbé van megkötve az alkotók keze.

Rubin Kristóf hozzátette: a streamingre történő gyártás lehetővé teszi, hogy csak olyan kerüljön a képernyőre, ami tényleg tökéletes, tehát itt nem kell kompromisszumokat kötni, hogy milyen hosszú legyen a produkció. Az a cél, hogy tartalmilag a legideálisabb legyen.

Magyar játékosokkal, külföldön veszik fel

A Free Monkeys Productionnél úgy osztották le az idei feladatokat, hogy a produkció vezetői csak ezzel a projekttel foglalkoznak, továbbá bevontak külföldi partnert is. A forgatásokat külföldön végzik, de magyar játékosokkal, magyar műsorvezetővel. Hogy ki lesz a műsorvezető, azt csak később árulják el, mert még most írják alá az illetővel a szerződést.

Rubin Kristóf azt mondta, a reality ugyan extrém körülmények között készül, de nem hasonlítható például a Survivorhöz, mivel inkább egy szociális kísérletről van szó, ami jól megmutatja majd az egyén és a közösség kapcsolatát, a csoportdinamikák működését.

A producer szerint nagyon jó együttműködés alakult ki az HBO Max magyar csapatával:

„Itthon, ha kereskedelmi tévéknek dolgozik az ember, akkor vezetőkkel, programigazgatókkal, kreatívigazgatóval kell egyeztetni napi szinten, ami egyébként segíti az együttműködést. Az HBO esetében azonban stúdiórendszerről van szó támogató kollégákkal” – mesélte.

Új lehetőség lehet a streamingplatform a magyar gyártócégeknek

Rubin Kristóf reméli, hogy a mostani egy olyan első lépés, ami elhozza, hogy a magyar gyártócégek ne csak a kereskedelmi csatornáknak, hanem platformokra is gyárthassanak. Ha így lesz, a mostani lépés a piac minden szereplőjének jó hír lehet.

Rubin ugyanakkor hozzátette azt is, hogy eközben nem szeretnék leépíteni a hagyományos tévés együttműködéseiket sem, azok is ugyanolyan fontosak maradnak, mint eddig, tehát folytatják például a közös munkát a TV2-vel is.

Závorszky Anna azt mondta, már nagyon várja, hogy az HBO Max közönsége is láthassa az új produkciót.

Frissítés 2022.09.14

Megérkeztek a további részletek

Miután 2022 augusztusában leforgatták az új non scripted reality-t, az HBO szeptember közepén végül elárulta annak címét, a műsorvezetőt és a további részleteket. A hídról itt olvashatnak bővebben.

Magyarósi Csaba műsorvezetésével leforgatták az HBO Max első magyar gyártású reality-jét Romániában

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti tartalmainkat Telegramon is, és követhet minket Twitteren és Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások