fbpx
Az MTV korábbi székháza Budapesten, a Szabadság téren.

Jogerősen felmentette a vádak alól Rudi Zoltánt, a Magyar Televízió gazdasági bűncselekmény elkövetésével megvádolt volt elnökét a Fővárosi Törvényszék

Az MTV korábbi elnökének büntetőügyében a másodfokú bíróság érdemben nem változtatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletét.

A Media1-nek is megküldött közleményében a Fővárosi Törvényszék közleménye ugyan nem nevesíti, de tudható, hogy Rudi Zoltánról, a Magyar Televízió Zrt. volt elnökéről van szó, aki 2008. március 5. és 2010. december 31. napja között stratégiatervezési és kommunikációs igazgatóként is dolgozott a köztelevíziónál

Rudi Zoltán a CNN-en korábban
Rudi Zoltán a CNN-en korábban

A közlemény szerint a „terhelt” a következő évben benyújtotta a 2010. évre vonatkozó bevallását, melyben a fenti munkaviszonyból származó és annak megfelelő összegű bérjövedelmét, valamint külföldi kiküldetésből származó jövedelmét tüntette fel. Adófizetési kötelezettségét ezen járandósága alapján bevallotta, illetve teljesítette.

A terhelt 2009. augusztus 26-án megalapított egy a Seychelles Köztársaságban bejegyzett társaságot, seychelles-i székhellyel, amelyben tisztséget nem töltött be, annak résztulajdonosa volt.

A Fővárosi Törvényszék emlékeztetett: az eljárás során nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vád tárgyává tett cselekményt – azaz azt, hogy a terhelt már a fent említett társaság megalakítása előtt is végzett bevallásköteles közvetítői tevékenységet – elkövette, valamint azt sem lehetett ítéleti bizonyossággal megállapítani, hogy e tevékenységét mikor kezdte meg.

Fővárosi Törvényszék
Fővárosi Törvényszék Fotó: Szalay Dániel / Media1 (mobiltelefonos felvétel)

A felmerült bizonyítékok nem cáfolták, hogy a vádlott a közvetítői tevékenységét a külföldi székhelyű cégtől kapott meghatalmazás alapján végezte. A sikerdíjat a megbízó a nevezett cég bankszámlájára utalta, az okirati bizonyítékok szerint a sikerdíjként átutalt összeg a társaság számláján maradt, abból a vádlott nem részesedett.

Nem volt megállapítható, hogy a vádlottnak a 2010. évre vonatkozó és az adóhatósághoz benyújtott adóbevallásában a fenti önálló tevékenységéből származó bevétele feltüntetésének hiánya miatt a bevallása valótlan tartalmú lenne, amellyel az adóhatóságot megtévesztette volna és személyi jövedelemadó, valamint egészségügyi hozzájárulás adónemekben az állami költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott volna.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. június 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat az ellene adócsalás bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a szerdán kihirdetett határozatával a terhelt cselekményét jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntetteként értékelte és az emiatt emelt vád alól tekinti felmentettnek a férfit. Az elsőfokú ítélet a fent írt változtatással a tegnapi napon jogerőre emelkedett.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Az MTV korábbi székháza Budapesten, a Szabadság téren. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások