fbpx
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) épülete Strasbourgban.

Emberi Jogok Európai Bírósága: Jogsértő a külföldi ügynökökről szóló, újságírókat is megbélyegző orosz törvény

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az EJEB. Moszkva először 10 éve fogadott el az idegen ügynök, mely számos civil szervezet feloszlatásához és megbélyegzéséhez vezetett, és a sajtó számára is sok problémát okoz.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint a civil szervezeteket, újságírókat és aktivistákat külföldi ügynöknek bélyegző orosz jogszabály szembe megy az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt követelményekkel, sérti a gyülekezési és egyesülési szabadságot, a bíróság ezért kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot – írta az MTI.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság közlése szerint 73, az emberi jogokkal, a környezet és a kulturális örökség védelmével, az oktatással, a szociális biztonsággal és a migrációval foglalkozó orosz civil szervezet támadta meg a külföldi ügynökökről szóló 2012-es oroszországi törvényt.

Az emberi jogi bíróság kedden kihirdetett ítéletében megállapította, hogy az orosz jogszabály alkalmazása az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szólásszabadság védelméről szóló 10. cikkének, valamint a gyülekezési és egyesülési szabadságot biztosító 11. cikkének egyértelmű megsértését jelenti.

Oroszország.
Fotó: Unsplash / Elena Mozhvilo

10 éve fogadták el az első ilyen jogszabályt Oroszországban

A törvény bevezetése után számos civil szervezetet vettek nyilvántartásba külföldi ügynökként, ami rendkívüli ellenőrzési és jelentési kötelezettségeket írt elő számukra, illetve megbélyegezte az érintett szervezeteket. A követelmények nem teljesítése pedig súlyos bírságot von maga után.

Sok szervezetet feloszlattak, vagy feloszlatásra kényszerítettek – emlékeztetett a bíróság. Továbbá a bírák szerint az, hogy a jogszabály alapján a külföldi ügynökként megnevezett csoportok politikai tevékenységet folytatnak, bizonytalanságot szült azon civil szervezetek körében, amelyek például az emberi jogok védelmével, környezetvédelemmel vagy jótékonysággal összefüggő tevékenységet folytattak vagy folytatnak.

Bíróság, ítélet.
Fotó: stock / Depositphotos

Az érintett civil szervezetekkel szemben a külföldi ügynökökről szóló törvény alapján hozott intézkedések „nem voltak szükségesek egy demokratikus társadalomban” – tette hozzá az emberi jogi bíróság.

Oroszország először 2012-ben fogadott el olyan jogszabályt, mely az orosz civil szervezetek számára azt írja elő, hogy külföldi ügynöki feladatokat ellátó szervezetként jelentkezzenek be a föderáció igazságügyi minisztériumánál abban az esetben, ha külföldi finanszírozásban részesülnek, és politikai tevékenységnek nevezett tevékenységeket folytatnak.

A jogszabály azóta nonprofit és médiaszervezetekre, valamint újságírókra és aktivistákra is vonatkozik.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) épülete Strasbourgban. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások