fbpx
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Brexit Alkalmazkodási Tartalék pályázaton elnyert támogatások tanúsító okleveleinek átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án.

Megszerezte a Direkt36 azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják: jelentettek a magyar újságírók külföldi útjairól a nagykövetségek

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg tucatnyi táviratot, melyekből kiderült, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

A Telexen ma, csütörtökön megjelent írásában az oknyomozó portál felidézte a sajtóban, így a Media1-en közel két évvel ezelőtt megjelent információkat, hogy  Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még 2020 nyarán arra utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

Kiperelték a táviratokat

Az egyik levelet a külügy egyik helyettes államtitkára jegyezte, de az utasítást valójában Szijjártó bizalmi embere, Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára adta ki – ő később az ATV-nek úgy fogalmazott az ügy kapcsán, hogy

„Csak úgy kíváncsi lettem, mert nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak (…) Egyes Soros-szervezetek, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyítő kurzusokat. Szakmai utak! Hogy oda ne rohanjak!”

Menczer fenti kijelentésére a Transparency úgy reagált, hogy az államtitkár súlyosan félretájékoztatta a közvéleményt, mivel a kifogásolt külföldi szakmai utakat nem „baloldali újságíróknak” szervezték, hanem az újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Miután a Telex nyilvánosságra hozta Menczer levelét, az államtitkár pedig elismerte annak valódiságát, a Direkt36 közérdekű adatigényléssel kikérte a KKM-től az összes, az utasításra válaszul írt diplomáciai táviratot. A KKM az adatigénylést elutasította, azonban miután a TASZ segítségével pert indítottak, először egy személyes betekintés keretében több táviratot megmutattak, majd később ezeket oda is adták.

A minisztérium állítása szerint a 27 tagú Európai Unió 11 magyar nagykövetségéről kaptak csak választ, ezek: Athén és Nicosia, Berlin, Hága, Helsinki, Koppenhága, Ljubljana, Madrid, Párizs, Varsó, Zágráb, valamint az EU-ból frissen kilépett London. Annak valóságtartalmát, hogy valóban csak ennyi helyről érkezett jelentés, a Direkt36 nem tudta ellenőrizni.

Online forrásokból gyűjtötték össze az információkat

A táviratok alapján úgy tűnik, hogy az azokban szereplő információkat az Orbán-kormány diplomatái többek közt újságírók közösségi médiás profiljaiból vagy online elérhető beszámolókból gyűjtötték össze. Több nyugat-európai ország diplomáciai képviselete arról is beszámolt, hogy magyar diplomaták személyesen is kérdezősködtek náluk az után, hogy milyen programokat szerveznek magyar újságíróknak.

A hágai nagykövetség kiemelkedett a kormánykritikusnak tekintett – magyar és külföldi – újságírók tevékenységének követésében. A KKM a Direkt36-nak két hágai jelentést is kiadott, melyekből az is kiderült, hogy az Orbán-kormányt magasabb szinteken is érdeklik a kormánykritikusnak tekintett újságírók utazásai és programjai.

További részletek a Direkt36 cikkében olvashatók, az összes távirat pedig ide kattintva érhető el.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Brexit Alkalmazkodási Tartalék pályázaton elnyert támogatások tanúsító okleveleinek átadásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások