fbpx
Egy Heindl Péter által lefestett, a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatos plakát.

Felmentették a kormányzati plakátokat rongáló pécsi jogászt, ő mégis fellebbez az ítélet ellen

A férfi azt szeretné elérni, hogy azt is mondják ki, nem történt bűncselekmény. Azt is elmondta, mi mindezzel a célja.

Rongálásért indítottak szabálysértési eljárást Heindl Péter ellen, miután márciusban a rendőrök tetten érték, amikor épp kormányplakátokat festett át. A Népszava beszámolója szerint a férfi – aki egy baranyai jogvédő alapítványnál dolgozik – a rendőrségen beismerte, hogy naponta átfesti a plakátokat, ám azt nem ismerte el, hogy cselekedete jogsértő lenne.

Úgy érvelt, hogy a plakátokat megrendelő Kormányzati Tájékoztatási Központ követ el törvénysértést, ő pedig épphogy ez ellen lép fel.

Felmentették, ő mégis fellebbezett

A Pécsi Járásbíróság április végén hozott egy végzést ebben az ügyben, és megszüntette az eljárást, mondván, nem bizonyítható, hogy a rongálás megtörtént-e.

A bíróság indoklása szerint ugyanis nem megállapítható a sértett kiléte, és az sem, hogy a ráfestés okozott-e a plakátokban kárt.

Heindl, aki a napokban kapta meg a határozatot, nem érti az indoklást, mivel azt már a nyomozók is megállapították, hogy a plakátokat a kormány rendelte meg, és az is kétségtelen, hogy a plakátok – miután Heindl átfestette őket – nem az eredeti üzenetet közvetítették, és ez által a plakát gazdája kárt szenvedett.

Heindl Péter fellebbezett az őt felmentő ítélet ellen.

Azt akarja, ne bizonyítékok hiánya miatt mentsék fel

A jogász azt szeretné, ha a bíróság nem a bizonyítékok hiánya miatt mentené fel őt, hanem azért, mert nem történt bűncselekmény. Ha ezt jogerősen kimondanák, akkor az azt jelentené, hogy minden olyan kormányplakát letéphető, átfestető, ami beleavatkozik választási kampányba.

A Népszava az elsőfokú végzés kapcsán a bíróságot is megkereste – ám a döntést nem kívánták értelmezni a lapnak.

Nem ez volt Heindl első akciója

Mint arról a Media1 beszámolt, Heindl korábban több „Magyarország előre megy! Nem hátra” feliratú plakátot is leragasztott Pécs belvárosában, ugyanis szerinte a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem terjeszthette volna azokat a plakátokat az országban, hiszen a kormány az állam operatív szerve, az állam pedig nem kampányolhat.

Egy Heindl Péter által leragasztott plakát Pécsett.
Egy Heindl Péter által leragasztott plakát Pécsett. Fotó: Facebook / Heindl Péter

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Egy Heindl Péter által lefestett, a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatos plakát. Fotó: Heindl Péter / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások