fbpx
Egy Heindl Péter által leragasztott plakát Pécsett.

Pécsi jogász: alkotmánysértőek a kormányzati plakátok

Heindl Péter jogász emiatt az Alkotmánybíróság egyik 2008-as határozatával ragasztja le őket, és büntetőeljárást is indított a Kormányzati Tájékoztatási Központ ellen.

Több „Magyarország előre megy! Nem hátra” feliratú plakátot is leragasztott az elmúlt hetekben Heindl Péter Pécs belvárosában – számolt be a Szabad Európa. A férfi nem tart a bírságtól, és eddig nem szóltak be neki, továbbá rendőröket sem hívtak rá.

A kisebbségi érdekvédelemmel foglalkozó jogász biztos abban, hogy a plakát sérti az Alaptörvényt, ezért leragasztásával nem követ el jogsértést, sőt inkább ő az, aki védi a jogszerűséget.

A férfi szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem terjeszthetné ezeket a plakátokat az országban, hiszen a kormány az állam operatív szerve, az állam pedig nem kampányolhat.

Az egyik, általa a plakátra ragasztott papíron az Alkotmánybíróság egyik 2008-as határozatának mondatai olvashatók:

„A parlamenti demokrácia alapja a politikai pártok választópolgári támogatottságért való versengése. A demokrácia egészséges működése nem képzelhető el politikai pluralizmus és a pártok politikai küzdelemben való esélyegyenlősége nélkül. Ez viszont feltételezi a pártok tevékenységére vonatkozó jogi keret azonosságát. Az államnak ezért semlegesnek kell maradnia a politikai pártok küzdelmében és a politikai verseny feltételeit szabályozó jogszabályok megalkotása során”.

Mint a Szabad Európa fogalmazott, a szöveg egybevág az uniós elvárásokkal, és ennek bizonyítására Heindl mindig ráragaszt egy másik idézetet is a kormányplakátra a német alkotmánybíróság egyik 2020-as határozatából is, mely tartalmában maradéktalanul egyezik a Magyar Alkotmánybíróság állásfoglalásával.

A plakátok eltávolítását is sürgeti

A jogász 2021. november 28-án levélben kérte a Pécsi Járási Ügyészséget, hogy indítson büntetőeljárást a Kormányzati Tájékoztatási Központ ellen – és sürgette a szerinte jogsértő plakátok levételét is.

„A kormány reklámozhatja saját céljait és teljesítményét, felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen eredményeket ért el például gazdasági téren, családpolitikában, de azt nem teheti meg, hogy ennek kapcsán az ellenzéket lejáratja. Ez a plakát azt teszi”

– fogalmazott Heindl.

A jogász emellett kifogásolta azt is, hogy a YouTube-on, továbbá számos kormánypárti médiumnál is megjelent ez a reklám:

„Abban a filmben már látható, hogy a kormány szerint kik vinnék hátra az országot, hiszen az előválasztáson elindult öt ellenzéki politikus portréját láthatjuk, miközben a narrátor azt mondja és a klipen az a felirat fut, hogy »Mégis vannak, akik visszafordulnának.« Vagyis a hirdetés netes kiadásán megmondják, kiktől kell tartani, mert ők az ország kárát akarják”

– húzta alá.

Szerinte ez csak egy szubjektív pártüzenet, mivel semmilyen tény nem bizonyítja, hogy az ellenzék „hátrafelé” vinné az országot. A jogász emlékeztet arra is, hogy a kormány 2017-ben megtiltotta, hogy a pártok a választást megelőző ötvennapos kampányokon kívül óriásplakátokon hirdessenek – eközben a kormány már jóval a kampányidőszak előtt belefogott az ellenzék „befeketítésébe”.

A Fővárosi Főügyészséghez került az ügy

Heindl Péter a novemberi levelére december 8-án azt a választ kapta, hogy bejelentését továbbították a Fővárosi Főügyészségnek, mivel ők az illetékesek.

Bár a válaszadás 30 napos határideje azóta lejárt, újabb tájékoztatást állítása szerint azóta sem kapott Heindl.

A Szabad Európa levélben fordult a Fővárosi Főügyészséghez. Bagoly Bettina szóvivőtől írásban azt a választ kapták, hogy „a kérelem főügyészségünkre megérkezett, annak elbírálása a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályán folyamatban van”.

Heindl reméli, a főügyészség eljárást indít, és a bíróság dönt majd az ügyben, valamint hogy a feljelentés nyomán a kormány a jövőben eláll a hasonló jogsértésektől.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Egy Heindl Péter által leragasztott plakát Pécsett. Fotó: Facebook / Heindl Péter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások