fbpx
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én.

Jogerősen pert nyert az Alfahír Dömötör Csaba államtitkár ellen

Dömötör fordult a bírósághoz, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát.

Jogerősen pert nyert az Alfahír a Fővárosi Ítélőtáblán Dömötör Csaba államtitkárral szemben – erről az ügyben alperesként érintett portál számolt be kedden.

Mint azt az Alfahír felidézte, tavaly, február 23-án megjelent egy cikkük, azzal a kérdéssel a címében, hogy „Meddig kisnyilasozhat még a korábban a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba?”.

Ebben az anyagban arra hívta fel a figyelmet a portál, hogy a zsidó származását nyíltan vállaló Jakab Pétert egy agresszív nyilashoz hasonlította Dömötör Csaba az Országházban, mindezt úgy, hogy a Jobbik elnökének felmenője Auschwitzban lelte a halálát.

Felidézte a tavalyi cikkében Alfahír azt is, hogy Dömötör 2019-ben sárga csillagokat keresett az ellenzéki képviselőkön.

1 milliós sérelemdíjat kért a kiadótól Dömötör, de nem kapja meg

Dömötör Csaba a bírósághoz fordult, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy azt a valótlan tényt állították, miszerint a holokauszt áldozatait gúnyoló, de emléküket mindenképpen degradáló kijelentést tett.

Emellett 1 millió forint sérelemdíj megfizetését is kérte a kiadótól.

Azt próbálta a bíróságon bebizonyítani, hogy a parlamenti felszólalásában egyáltalán nem utalt a holokausztra és annak áldozataira sem; közvetlenül vagy közvetetten nem tett olyan kijelentést, amely a holokauszt áldozatait gúnyolná, emléküket kicsinyítené vagy leértékelné.

Az Alfahír.hu „Meddig kisnyilasozhat még a korábban a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba? című írása.
Az Alfahír.hu „Meddig kisnyilasozhat még a korábban a képviselőkön sárga csillagot kereső Dömötör Csaba? című írása.

A Kormány nevében!

Dömötör azzal is védekezett, hogy

ő Magyarország Kormánya nevében eljárva tett észrevételt, ezért az általa elmondottakat a Kormány álláspontjának kellett tekinteni.

Noha az Alfahír azzal érvelt a bíróságon, hogy ezeket a kijelentéseket Dömötör Csaba valóban elmondta, amiről még az Országgyűlési Napló is megemlékezett, első fokon az államtitkár győzött. A portál fellebbezett, ugyanis azt szerették volna bebizonyítani, hogy a cikkük nem egy véleménynyilvánításba burkolt tényállítás.

A Fővárosi Törvényszék megállapította: helytálló volt a fellebbezésük, az elsőfokú bíróság téves jogértelmezéssel jutott arra, hogy a keresettel vitatott cikkük véleménynyilvánításba burkolt tényállításnak minősülne.

A jogerős ítéletben azt is kimondták, hogy az adott esetben

az alperes Alfahír „értékítélete a felperes parlamenti felszólalásaihoz kapcsolódott, nem tartalmazott öncélú, a közügyek vitatásán túli közlést, és kifejezésmódja mentes volt a megalázó, bántó, sértő kifejezések használatától”.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */