fbpx
Palocsay Géza, a Pepita.hu újdonsült vezérigazgatója, az Adevinta Hungary volt ügyvezetője

„Szeretnék a kollégáimmal valami nagyot alkotni itt is” – Interjú Palocsay Gézával, a Pepita.hu új vezérigazgatójával

A napokban jelentették be, hogy Palocsay Géza, a Jófogást és a Használtautó.hu oldalakat működtető Adevinta Hungary eddigi ügyvezető igazgatója, az egyik legmeghatározóbb hazai digitális szakember lett a Pepita.hu internetes áruház vezérigazgatója. A Media1 készítette a kinevezésével kapcsolatos bejelentés utáni első interjút Palocsayval, akit választása okairól, terveiről és arról is kérdeztünk, akkor most Budapest után Szeghalomra költözik-e a családjával, vagy hogy elégedett-e új munkahelye márkaismertségével.

Néhány napja a Media1-en megírtuk, hogy a Jófogást és a Használtautót.hu-t működtető Adevinta Hungary ügyvezetése után a Pepita.hu vezérigazgatójának neveztek ki. Miért pont a Pepita.hu-t választottad?

Elsősorban a két alapító személye volt az, ami miatt komolyan elgondolkodtam a lehetőségen, de aztán minél többet beszéltünk a témáról és a célokról, annál inkább vonzott az a kihívás, amit a következő évek munkájával kell teljesítenünk.

Mi különbözteti meg a Pepitát az online piacon található számos más webáruháztól, a piaci többi szereplőjétől?

Az eddig a cégnél töltött időm alapján kijelenthetem, hogy az a szemlélet, amivel az adatok és trendek elemzésével fejlesztődik a platform, és ahogyan a vásárlói igények elébe igyekszünk menni, mindenképpen fontos megkülönböztető elem. A vásárlói igények kielégítése mellett szeretnénk olyan szolgáltatást nyújtani a napról napra bővülő, és  mára már több mint 400 céget tömörítő partnerállományunknak és hazai forgalmazóknak, aminek segítségével elkezdhetik, vagy növelhetik a nemzetközi piacokon is az eladásaikat. A partnerek termékei mellett a saját termékeinket is áruljuk, így még pontosabb képünk van arról, hogyan növelhetjük partnereink értékesítési számait.

A Pepita.hu impresszuma szerint a portál mögött egy szeghalmi vállalkozás áll. Te is leköltözöl Budapestről, vagy lesz budapesti irodája is a cégnek?

Jelenleg három helyen is van irodánk. Szeghalmon van egy nagy és még idén tovább bővülő raktárunk, ami irodaként is funkcionál. Itt dolgozik a cég legnagyobb része, de közben Miskolcon és Budapesten is vannak kisebb irodáink. Terveink között szerepel Miskolcon egy nagyobb iroda kialakítása, amelyhez az épület megvan, és épp nagy munkálatok folynak, hogy még az idei évben be tudjanak költözni az ott dolgozó és közben hozzánk érkező új munkavállalók.

Vizsgáljuk a lehetőségét annak is, hogy Miskolcon hozzuk létre az új raktárunkat, ami bemutatóteremként és átadó pontként is működhetne. Az biztos, hogy jelenleg elég mozgalmasan telnek a napjaim. Általában vasárnap este utazom le Szeghalomra és a hét első felében ott, illetve Miskolcon vagyok, míg a hét másik felében Budapesten dolgozom. Azt gondolom, hogy ez a típusú munkavégzés a jövőben is megmarad, csak a lokációk száma bővülhet majd, ahogyan erősödünk a nemzetközi operációkkal.

Miért pont Szeghalmon működik a cég központi irodája?

Dorcsinecz József, az egyik tulajdonos Szeghalomról származik és ott is él, de ahogyan korábban mondtam, Miskolcon is ott vagyunk, terjeszkedünk, mivel Varga Zoltán, a másik tulajdonos oda valósi. Mindkettejük számára fontos, hogy fejlődjön az a régió, ahonnan származnak és vissza tudjanak adni valamit a helyi közösségnek is a Pepita növekedésén keresztül. Az sem volt elhanyagolható szempont Szeghalom esetében, hogy Románia mint első külföldi célállomás mennyire megközelíthető.

Palocsay Géza, a Pepita.hu új vezérigazgatója balról a 3.
Palocsay Géza, a Pepita.hu új vezérigazgatója balról a 3.

Említetted, hogy külföldi terjeszkedésben gondolkodtok. Mikorra valósulhat meg a terjeszkedés, és mely országokban gondolkodtok még?

Jelenleg a magyar piac mellett Romániában, Szlovákiában és Németországban vagyunk jelen, az idei évben ezek erősítésén fogunk dolgozni. Középtávon további 4-6 ország jöhet szóba a régióból, ahol megjelenhetünk.

Zöldmezős terjeszkedések lesznek ezek, vagy felvásárlással akartok megjelenni?

Alapvetően organikus fejlődésben gondolkodunk, de látva a Portfolion által is biztosított kereteket és hozzáállást, azt gondolom, hogy ha szembe jön egy jó lehetőség, akkor biztosan nem fogunk előle elugrani.

A külföldi irányok mellett idehaza is terveztek változásokat, fejlesztéseket? Milyen elképzeléseitek vannak ezzel kapcsolatban?

Mint minden növekvő cég esetében, nekünk is rengeteg tervünk van, azonban én inkább arról szeretnék majd hírt adni, amik a közeljövőben megvalósulnak, hiszen végső soron csak az számít. Azon dolgozom, hogy sűrűn hallassuk a hangunkat újdonságokkal.

Az oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán kiszálltak? Miért?

Nem szálltak ki. Mindketten cégvezetői minőségben és tulajdonosként is maradnak a cégben, ami nekem is nagy segítség, hiszen operatív munkában is számíthatok rájuk, az általuk vitt területeken keresztül. Az így kialakított struktúra és a velük való közös munka meghatározó volt a döntésemben, hogy itt folytassam.

Elégedett vagy a Pepita márkaismertségével, hazai beágyazottságával?

Akkor leszek elégedett – de csak amíg az új célokat kitűzzük – ha a következő három évben a platformon végbement vásárlások összege meghaladja a 100 millió eurót és ennek nagyobb részét a külföldi oldalainkon keresztül tudjuk behozni. Ez a legfontosabb cél, mindent ennek rendelünk alá. Ha a szolgáltatásunk minősége ezt lehetővé teszi, akkor a márkaismertségünk is megfelelő lesz.

Nem merült fel benned, hogy (legalább rész)tulajdonossá is válj az áruházban?

A szerződésem részleteiről sajnos nem beszélhetek 🙂

Mekkora a Pepita.hu mögött lévő cég jelenleg árbevétel, profit, létszám és egyéb mutatók tekintetében?

A tavalyi forgalmunk megközelítette a 25 millió eurót és a bevételeink/költségeink aránya a növekedésünk üteméhez képest is jobb képet mutat, mint amit vártam. Jelenleg közel 80 kollégával működünk, amit idén közel 50 százalékkal szeretnénk növelni. Ez nem lesz könnyű, annak ellenére, hogy a kinevezésemmel kapcsolatos bejelentést követően 10 fölött volt azok száma, akik jelezték, hogy jönnének hozzánk.

Nem furcsa érzés egy korábbi nagy cég, az Adevinta Hungary után egy kisebb méretű cégbe beülni?

Az eddigi pályafutásom, vagy korábbi váltásaim alapján, az azért szerintem látható, hogy mindig a lehetőséget kerestem az építkezésre és eddig minden márka nagy fejlődésen ment keresztül üzletileg és strukturálisan is, ahhoz képest amilyen állapotban akkor volt, amikor elkezdtem dolgozni. Építkezni szeretek és itt olyan környezetbe kerültem, ahol mind emberileg, mind pénzügyi oldalon megvannak azok a feltételek és a kellő autonómia ahhoz, hogy ezt jól csinálhassam. Szeretnék a kollégáimmal valami nagyot alkotni itt is, csak ez érdekel.

Nemrég írtunk róla, hogy az elmúlt időszakban a korábbi, a COVID-időszak alatti nagy lendület után Magyarországon is elég jelentős csökkenés volt megfigyelhető az online kereskedelemben. Ezt mennyire érezte meg a Pepita? Milyenek a kilátások a következő időszakra?

Mi a terveinkhez képest is jobb negyedévet zárunk, a növekedésünk ütemére nem hatott az első negyedéves visszaesés. Az elmúlt két év össz piaci fejlődési ütemét azért a COVID-hatás is erősítette, szóval én összességében nem aggódnék azért az E-ker szereplőkért. A mi növekedési ütemünket a továbbiakban is a saját elképzeléseink határozzák meg, bízom benne, hogy ez hamarosan a piaci trendekre is nagy hatással tud majd lenni.

A Portfolion mint a Pepita.hu egyik tulajdonosa, milyen elvárásokat fogalmazott meg a vezérigazgatói kinevezés kapcsán?

Mindhárom tulajdonos elvárása és közös célunk, hogy folyamatos és agresszív terjeszkedéssel, 100 millió eurós forgalmat érjünk el a következő három évben, melynek nagyobb része külföldi piacokon termelődik meg, egy olyan nemzetközi menedzsment által, mely meghatározó tényezővé teszi a Pepita csoportot a régiónkban.

 


Palocsay Géza a kétezres évek közepétől meghatározó alakja a hazai online kereskedelemnek. A Sanoma Mediánál (a mai Central Médiacsoport elődjénél) és az Árukeresőnél nemzetközi értékesítési és operatív vezetőként eltöltött évek után, az Adevinta Hungary ügyvezetőjeként fontos szerepet vállalt a Jófogás, a Használtautó.hu és az Autónavigátor.hu fejlődésében és piacvezető szerepének megerősítésében, utóbbi cégtől márciusban távozott új kihívásokat keresve. Palocsay évek óta előkelő helyen szerepel a legmeghatározóbb hazai digitális szakembereket tartalmazó, független grémium által készített TOP25-ös rangsorban. Palocsay az utóbbi években többször is szerepelt a Media1 podcast- és rádióműsorában is mint e-kereskedelmi szakértő – a beszélgetések és az őt érintő tartalmaink itt érhetők el. A Pepita dinamikus növekedésére jellemző, hogy 2021-ben közel 9 milliárd forint értékben vásároltak a felhasználói a Pepita és a marketplace partnerek által forgalmazott termékekből.


További tartalmak érhetők el a Media1-en.

Már kérheti híreinket Telegramon is, és ott vagyunk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások