fbpx
fake news, álhír

Egy nyíregyházi tanár áll több orosz propagandát terjesztő álhíroldal mögött

Az egyik általa szerkesztett oldalt félrevezető információkra hivatkozva már törölte a Google, ám nem ez volt az egyetlen, amit ő szerkesztett. Az Átlátszó kiderítette, hogy ki áll a konteókat terjesztő portálok mögött, és beszélni is tudtak vele, például arról, hogy miért álnéven publikál.

Törölte nemrégiben a Google a hozzá tartozó Blogger / Blogspot nevű platformról a Világ Helyzete nevű magyar nyelvű konteós oldalt, mert azon megtévesztő Kreml-párti orosz propagandát terjesztettek. Az Átlátszó a legújabb oknyomozó írásában azonban rávilágított arra, hogy az oldal mögött álló szerkesztő – aki a civil életében kollégiumi nevelőtanár Nyíregyházán – még így is egy kisebb médiabirodalmat irányít.

Már 2014-ben is konteót terjesztett a weblap

Az oknyomozó műhely felidézte, hogy 2014 júliusában (az orosz-ukrán konfliktus kirobbanásakor) az orosz Russia Today (RT) angol kiadása egy nem túl alaposan alátámasztott anyagot közölt. A The Truthseeker című hírháttérműsorban megjelent riport szerint az ukrán kormány Kelet-Ukrajnában népirtást hajtott végre, miközben az ukrán gyerekeket arra készítette fel, hogy náci jelszavakat harsogva lerohanják Nyugat-Európát. Ez magyar felirattal már másnap megjelent a Világ Helyzete nevű magyar portálon.

Az oldal kommentárja megismételte a riport főbb állításait.

Az eredeti riporttal azonban még az oroszok szerint is problémák voltak: a Russia Today vezetése az adásban megjelent, „nem megfelelően alátámasztott információk” miatt megszüntette a műsort, és a honlapról is törölték annak archívumát.

Mivel a kiegyensúlyozottság követelményének nem felelt meg a riport, a brit hírközlési hatóság, az Ofcom is elmarasztalta a csatornát.

Hosszú idő telt el, mire a Google törölte az oldalt

Ezek azonban már nem jelentek meg a Világ Helyzetén, ahol a szóban forgó riport ezután is elérhető maradt – egészen idén február 28-ig, amikor is a Google a Blogger tárhelyszolgáltatásából törölte az oldalt, félrevezető információkra hivatkozva.

Az Átlátszó elérte az SBG Buddha álnéven publikáló főszerkesztőt, aki a következő választ adta:

„Én kizárólag egyetlen tényezőre tudom visszavezetni: ez sajnos az Ukrajnában elindított háború. Mivel 2014-15-ben a Világ Helyzete cikkeiben már le volt írva, hogy miért, milyen célokkal fog kirobbanni ez a háború a jövőben és milyen tervek állnak a háttérben, most ezeket a cikkeket túl sokan kezdték el megosztani és aktualizálni”.

A problémás riportra azonban azóta sem került elő semmilyen bizonyíték, a főszerkesztő pedig folytatja a tevékenységét, miután van egy másik oldala, ami Alternatív Hírek névre hallgat, és nemrég is jelent meg rajta egy RT-fordítás – miközben az RT televíziót már minden formában kitiltották az Európai Unióból.

A Világ Helyzete nevű portál Facebook-oldala.
A Világ Helyzete nevű portál Facebook-oldala korábban. Fotó: Vilaghelyzete / Facebook.com

A Világ Helyzetét ugyan törölték, de sokáig annak a Facebook-oldala, melyet 43 ezren követtek, továbbra is elérhető maradt, de jelenleg mi már nem tudjuk elérni, igaz, találtunk helyette egy másikat hasonló névvel, de egyelőre kisebb követőtáborral. Ezenkívül van a szerkesztőnek egy 16 ezres követőtáborral rendelkező extra oldala, és még ezen felül is rendelkezik egy másik oldallal.

A Világ Helyzete és az Alternatív Hírek egyébként az elmúlt években számtalan, a kamu híroldalakat gyűjtő listán felbukkant.

Egy darabig nem folytatja a blogot

Az Átlátszó februárban interjút kért a névtelen szerkesztőtől, aki csak e-mailben volt hajlandó válaszolni az oknyomozó portál kérdéseire, arra hivatkozva, hogy a világban zajló események óvatosságra intik, így egyelőre tartózkodna a személyes találkozótól. A megkeresés akkor lett még aktuálisabb, amikor a Világ Helyzetét február 28-án törölték: a szerkesztő az Átlátszóval közölte, a portált valaki jelentette, a Google Blogger nevű platformja pedig megvizsgálta azt, és arra jutott, hogy az megszegi a közösségi irányelveiket, mivel félrevezető információkat tartalmaz.

Az Átlátszónak a szerkesztő azt is elárulta, hogy egy darabig nem tervezi folytatni a blogot, legalábbis addig biztos nem, amíg „ez a világban zajló őrület le nem csillapodik, de lehet, hogy soha többé”.

A Világ Helyzetén többségében voltak az RT News és esetenként a Szputynik tartalmai, a szerző szerint azért, mert 30 éve figyeli a nyugati mainstream médiát, és ezeket szeretné kiegészíteni – kontrasztként – az RT News cikkeivel.

Egy tanár áll a konteós portálok mögött

Az Átlátszó kiderítette, hogy az SBG Buddha álnéven publikáló főszerkesztő-fordító a civil életben kollégiumi nevelőtanárként dolgozik a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban, és Ottohál Lászlónak hívják. Az iskola honlapja szerint Ottohál kollégiumi nevelőtanár, diplomáját a Nyíregyházi Főiskolán szerezte. Jelenleg a Széchenyi úti kollégiumban dolgozik, földrajz-francia nyelv és irodalom szakos végzettsége van.

Az oknyomozó portál megkérdezte a tanárt, hogy miért álnéven publikál. Úgy felelt, ez tudatos döntés volt részéről; szerinte ha leírja, mi a neve, vagy ki ő, máris az alapján ítélik meg, és nem a cikkek üzenete alapján, ami pedig valójában fontos lenne. Másrészt pedig az oldalt szabadidejében csinálja, így nem szerette volna, hogy az keveredjen a hivatásával, munkahelyével.

„Azzal, hogy egyedül végzem ezt a munkát… meg tudtam őrizni, hogy ne tegyem ki magam különböző politikai körök befolyásának. Bár sok szegmensből megkerestek már, hogy nyújtsak segítséget, és akinél azt érzem, hogy a magyarság és a magyar nemzet, »a kis ember« érdekeit tartja szem előtt, ott igyekszem segíteni is…”

– felelte Ottohál.

Kinyomtatható

A Világ Helyzete és az Alternatív Hírek honlap mellett havonta megjelenik a Világ Helyzete Könyvújság is, mely az adott hónap cikkeit, posztjait gyűjti össze egy több száz oldalas online kiadványban. Az újság ára 2.500 forint, a legfrissebb, márciusi szám 600 oldalas.

Azt nem sikerült kiderítenie az Átlátszónak, hogy pontosan mennyi bevétele van ezekből a szerkesztőnek.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások