fbpx
Sajtószabadság.

Újabb, a sajtószabadságot elnyomó törvényjavaslatot nyújtottak be Oroszországban

Ezúttal az orosz sajtót külföldön ért „barátságtalan” intézkedésekkel szemben lépnének fel.

Egy tegnap, kedden benyújtott új törvényjavaslat értelmében, ha egy külföldi ország diszkriminatív módon lép fel az orosz újságírókkal szemben, az orosz főügyész gyorsan korlátozhatja, vagy akár be is tilthatja az adott ország médiájának a tevékenységét Oroszországban – számolt be a Reuters hírügynökség nyomán a Népszava.

A lépés további kihívások elé állítja az Oroszországban még működő külföldi médiumokat. Az orosz parlament bizottságának vezetője szerint a lépés válasz a Russia Today (RT) és a Szputynik tévécsatornák nyugati, például EU-s korlátozására.

„Gyors és szimmetrikus választ kell adni az orosz sajtóval szemben külföldön történt barátságtalan intézkedésekkel szemben”

– fogalmazott Vaszilij Piszkarev, az Oroszország belügyeibe való külföldi állami beavatkozást vizsgáló bizottság elnöke.

A szankciók között lehet az adott médiumok oroszországi tevékenységének betiltása, beleértve a tudósítók akkreditációjának megszüntetését és az országban lévő irodáik bezárását is.

Oroszországban március elején fogadtak el egy törvényt, melynek értelmében az ország ukrajnai tevékenységével kapcsolatos „álhírek” terjesztője akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható. Egyebek mellett háborúnak sem lehet nevezni a háborút, csak „különleges katonai hadműveletnek”.

Nemrég már a Spotify is bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban, de több más nyugati médium, például a BBC és a Deutsche Welle is kiszorult, valamint így járt például a Facebook, a Twitter és az Instagram is.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások