fbpx
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) épülete Strasbourgban.

A Novaja Gazeta véleménynyilvánítási szabadságának tiszteletben tartását követeli Moszkvától az Emberi Jogok Európai Bírósága

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), sürgősségi eljárás keretében szólította fel Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a Novaja Gazeta című lap véleménynyilvánítási szabadságát

A strasbourgi testület csütörtöki sajtóközleménye nyomán az MTI számolt be erről.

Mint azt felidézték, február 26-án az orosz médiahatóság felszólította az országos tömegtájékoztatási eszközöket, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hitelesnek minősített forrásokból közöljenek információkat. Az MTI, mely maga is hosszú időn át mellőzte, hogy háborúnak nevezze, amit Oroszország indított Ukrajna ellen, ehelyett hadműveletként írt az orosz-ukrán háborúról, hírében nem említi, hogy milyen szavakról van szó, de a korábbi híradások alapján egyértelmű, hogy például a háború kifejezést kellene mellőzniük.

Az orosz médiahatóság felhívta a figyelmet, hogy azok a médiumok, amelyek úgymond félretájékoztató információkat közölnek, súlyos pénzbírságot kapnak, és korlátozzák elérhetőségüket. A médiafelügyelet többek között a Novaja Gazeta című lapról állítja azt, hogy hamis híreket közöl.

Az EJEB felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely a hírlap tevékenységének megszüntetését célozza, és az olyan határozatoktól is, amelyek megfosztják az újságot a véleménynyilvánítási jogától.

A Novaja Gazeta honlapja.
A Novaja Gazeta honlapja.

Az MTI emlékeztet: az Európa Tanács tagállamaként Oroszország köteles lenne betartani az EJEB döntéseit. Csütörtökön azonban Moszkva bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a szervezet munkájában. Az ország tagsága a szervezet alapokmányának 7. cikke értelmében a folyó pénzügyi év végén szűnik meg.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos írásainkat ide kattintva olvashatja el.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) épülete Strasbourgban. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások