fbpx
Az Euronews orosz honlapja.

Betiltották az Euronews hírcsatornát és portálját Oroszországban

Újabb független médiumot ért utol az orosz cenzúra.

Korlátozta az Euronews tévécsatorna anyagaihoz történő hozzáférést Roszkomnadzor orosz médiahatóság az „ukrajnai különleges katonai hadműveletről szóló hamisítások miatt” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség nyomán a 24.hu.

A döntés kiterjed az euronews.com weboldal mellett annak orosz változatára, az ru.euronews.com-ra is. Mint azt a médiafelügyelet kifejtette,

„a külföldi médium szisztematikusan közérdekű, pontatlan információkat tett közzé az Orosz Föderáció fegyveres erői által végrehajtott különleges katonai műveletről, valamint olyan információkat, amelyek az állampolgárokat az Orosz Föderáció területén a fennálló rend megsértésével tartott tömeges (nyilvános) rendezvényeken való részvételre buzdítják”.

Mint arról a Media1 beszámolt, Oroszországban március elején egy új törvényt fogadtak el, melynek értelmében akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik azokat, akik „álhíreket” terjesztenek azzal kapcsolatban, hogy mit csinál Oroszország Ukrajnában. Egyebek mellett háborúnak sem lehet nevezni a háborút, annak a „különleges katonai hadművelet” a „helyes” megfogalmazása, amit a napokban a kormánypárti Mandiner újságírója is megtapasztalt, amikor egy orosz médiumnak nyilatkozott.

Oroszországban egyébként számtalan külföldi médiumot kitiltottak már az ukrajnai invázió február 24-i megkezdése óta. Betiltották a Facebookot és az Instagramot is.

Frissítés 2022.03.22. 17:27

Közleményben tiltakozik az Euronews, felvetik a VPN-technológia használatának lehetőségét is, és az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkére hivatkozva azt közölték, hogy az orosz médiahatóság nemzetközi egyezmény megsértését valósította meg az Euronews ellehetetlenítésével – részletek erről különálló hírünkben olvashatók.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: az Euronews orosz honlapja. Fotó: ru.euronews.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások