fbpx
Régi mobiltelefonok.

Egy kutatás szerint sokan úgy is új mobilra váltanak, hogy az előző még használható lenne

Arra is fény derült, hogy a lecserélt mobilok 35 százaléka még használható lett volna megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett.

Kutatást végzett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig használnak egy mobiltelefon-készüléket Magyarországon, és milyen okokból váltják le azt egy újabbra.

A kutatás szerint a 14 éves vagy idősebb lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont.

A fenntarthatósági szempontok miatt minél inkább hosszú élettartamú készülékekre volna szükség, ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket. A használt mobilok 53 százaléka legfeljebb két éves, 85 százaléka pedig kevesebb mint öt. Az ennél régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

Új mobiltelefon.
Új mobiltelefon. Fotó: stock / Depositphotos.com

Sokan csak azért váltanak, mert megunták a korábbi mobiljukat

A mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el menthetetlenül. 35 százalékuk elromlott vagy az akkumulátor szorult volna cserére. Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést.

A készülékek 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

Az előző mobil lecserélésének okai.
Az előző mobil lecserélésének okai. Forrás: NMHH-kutatás

Nem népszerűek a használt mobilok

Mint arra a kutatás rámutatott, az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt. Viszont talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel. A nagy többség (82 százalék) újonnan szerezte be telefonját.

A lecserélt készüléket a használók 25 százaléka ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. Ez az arány látszólag ellentmond a korábban említett, 15 százalékos másodkézből származó mobilhasználói aránynak. Ám feltételezhetjük, hogy az elajándékozott készülékek jelentős részét gyerekek használják, akikre a kutatás nem terjedt ki.

A többség – 56 százalék – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját. Csupán 10 százalék adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3 százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

A legutóbb cserélt mobil sorsa.
A legutóbb cserélt mobil sorsa. Forrás: NMHH

A kutatás adatfelvétele 2021-ben történt.

Hamarosan rajtol a mobilkészülék-csere támogatás

Mint arról a Media1 beszámolt, február 14-től lehet igénybe venni azt a készülékcsere-programot, melynek keretein belül a már elavult, legfeljebb 2- vagy 3G-t támogató mobilokat lehet 20.000 forintos támogatással modernebb, legalább 4G-képes eszközre váltani. Tegnap tették közzé azon kereskedések listáját, ahol állami támogatással lehet hozzájutni az új mobilokhoz. A készülékcsere oka ebben az esetben az, hogy a mobilszolgáltatók megszüntetik 3G-hálózataikat, így a 3G-s telefonok jelentős földrajzi területen egyszerűen működésképtelenné válhatnak hamarosan.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások