fbpx
A Telenor egyik bázisállomása a Balatonnál

Tájékoztatókampányt indít a 3G lekapcsolásáráról az NMHH – konferenciát tartottak a harmadik generációs mobilszolgáltatásról

A mobiltelefon-hálózatokban használt harmadik generációs mobilhálózatok felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony – ezt erősítették meg a mobilszolgáltatók és az állami szereplők is a 3G jövőjéről szervezett konferencián csütörtökön. Szó esett arról is, mi lesz a NAV-hoz bekötött pénztárgépekkel.

A harmadik generációs szolgáltatás kivezetésének időpontjáról a szolgáltatók döntenek, a hatóság a fogyasztók védelme mellett a tudatos döntésekhez szükséges információk biztosításán dolgozik – mondta Kollár Péter, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakértője.

4G-hálózatok szinte teljes lefedettsége és az 5G rohamos terjedése nyomán világszerte egyre több szolgáltató dönt a 3G hálózatok kivezetése mellett Európában, ami Magyarországon is időszerű. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) hibrid konferenciáján csütörtökön Budapesten az egyesület szakemberei mellett állami oldalról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a piaci szereplők közül pedig a legnagyobb távközlési szolgáltatók, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone vettek részt.

Tájékoztatókampányt indított az NMHH

A magyar hírközlési hatóság az európai szabályozási alapelvekkel összhangban technológia-semlegesen szabályozza a frekvenciahasználatot. Nem sürgeti, de nem is akadályozza az átállást – hangsúlyozta Kollár Péter.

Nemzetközi előrejelzések alapján Kollár úgy véli, Magyarországon 2022 és 2023 között következhet be a 3G lekapcsolása.

Az NMHH május óta futó, „NetreFel” nevet viselő kampánya a lakossági előfizetők felkészítését szolgálja. A netrefel.hu tájékoztató weboldalon az idősebb internethasználókat és azok segítőit megcélozva a felhasználói tudatosság fejlesztése mellett a modern készülékek beszerzését is motiválják hasznos tanácsokkal.

Ezen túl a hatóság levélben tájékoztatta az M2M-technológiák legnagyobb felhasználóit, az állami intézményeket, önkormányzatokat a várható változásokról. A NAV-val is folyamatos az együttműködés és az egyeztetések – foglalta össze Kollár.

Költséghatékonysági döntés a 3G lekapcsolása

A konferencián a három érintett mobilszolgáltató képviselője is beszámolt terveiről.  Taszner István, a Magyar Telekom vezetéknélküli ágazatának vezetője hangsúlyozta, a hálózatváltás költséghatékonysági döntés.

Csaba Tamás, a Telenor Magyarország hálózati stratégiai tanácsadója kiemelte, a folyamat idő- és munkaigényes, ezért terveik szerint a két érintett, általuk használt frekvenciasávban nem egyszerre szüntetik be a 3G-technológia támogatását.

Kovács Ákos, a Vodafone termékfejlesztési igazgatója a vállalat németországi tapasztalataiból szemezgetett abban bízva, hogy azok tanulságosak lehetnek itthon is. (Mint arról a Media1 korábban beszámolt, a Telenor és a Telekom már megközelítőlegesen megnevezte, mikor terveznek búcsúzni a harmadik generációs mobilhálózati technológiától.)

Mi lesz a NAV-hoz bekötött pénztárgépekkel?

Az átállásban külön figyelmet érdemelnek a pénztárgépek, mert mintegy negyven százalékuk 3G-n kommunikál jelenleg, de biztosított, hogy azok a 3G lekapcsolása után is zavartalanul működjenek tovább – fejtette ki Mizsányi Attila, a NAV digitális ellenőrzési osztályvezetője.

A készülékek alacsony adatforgalmát ugyanis a 2G, illetve a 2,5G (Edge) is meg tudja oldani.

A HTE konferenciáját lezáró kerekasztal-beszélgetésen több szolgáltató is 2022 második felét jelölte meg a leállás kezdetének, ám végdátumot – versenyjogi és gyakorlati okokból egyikük sem adott meg. Kiemelték: a zökkenőmentes átmenet mindegyik vállalat üzleti érdeke, ezért a lehető leggyorsabban és legkörültekintőbben tervezik a lekapcsolást.

A konferencia visszanézhető a YouTube-on:

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Telenor egyik bázisállomása a Balatonnál. Fotó: Telenor
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások