fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Elítélte a Fideszt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége – a MÚOSZ szerint a párt törvénytelenül zárta ki a sajtó munkatársait a józsefvárosi lakossági fórumáról

A legnagyobb taglétszámú hazai újságírószakmai szervezet, a MÚOSZ állásfoglalása szerint a járványra hivatkozva egyetlen párt sem szelektálhat az újságírók között, és nem akadályozhatja meg a sokszínű tájékoztatást. Aki ezt teszi, jogszabályt sért.

Mint arról a Media1 is beszámolt, egy múlt szerdán esedékes Budapest VIII. kerületébe, nyilvánosan meghirdetett lakossági fórumra próbált bejutni a 444.hu egyik újságírója, előzetes regisztrációját azonban a Józsefvárosi Fidesz arra hivatkozva elutasította, hogy az esemény úgymond nem sajtónyilvános.

Megírtuk azt is, hogy az rtl.hu portál rákérdezett a Józsefvárosi Fidesznél, mi a kizárás oka, amire akkor már azt közölte a párt, hogy a járványügyi szempontok és a helyhiány miatt döntöttek így.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a MÚOSZ a szombati napon egy állásfoglalást tett közzé, melyben azt hangsúlyozták: a tájékozódáshoz való jog a választók alapvető állampolgári joga. A hivatalos kampányidőszak február 12-én veszi kezdetét, ám a MÚOSZ szerint a pártok már „akcióznak”, amihez joguk van, azonban – hangsúlyozza a MÚOSZ – ahhoz viszont nincs joguk, hogy a nyilvános eseményeikről kitiltsák a nyilvánosság képviselőit, mint az történt a szóban forgó lakossági fórumon is.

„A MÚOSZ felhívja a rendezvények felelőseinek figyelmét arra, hogy a média munkatársainak kitiltása törvénysértő

– húzták alá, egyetértve a Telex álláspontjával, miszerint, ha a sajtó munkatársait nem engedik be egy nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el.

„A szabálysértési törvény szerint gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről”

– fogalmazott az újságíró-szövetség, felidézve egy korábbi állásfoglalásukat is, miszerint Magyarországon az Alaptörvény, az Uniós alapszerződés és a médiatörvény is állampolgári alapjognak tartja a befolyástól mentes tájékoztatáshoz való hozzáférést.

„Amikor a választók az ország jövőjéről döntenek, vagyis a parlamenti választásoknál különösen fontos, hogy ne sérüljön senkinek a tájékozódáshoz való joga, hogy törvényesen működjön a demokratikus nyilvánosság”

– zárul a MÚOSZ állásfoglalása.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások