fbpx
Veiszer Alinda, a Minden pénzt megér című, a Spektrum Home-on bemutatkozó dokusorozat műsorvezetője

Távozik Veiszer Alinda a Pátria Rádióból – elárulta, elvállalná a magyar közmédia vezetését, ha egyszer tisztességes pályázat lesz a posztra

Két év után távozik a szlovák Pátria Rádiótól az ismert magyar műsorvezető, Veiszer Alinda, aki ugyanakkor nem akarja végképp felszámolni a kapcsolatát a szlovákiai közmédiával. Egy most megjelent interjúban beszélt erről, és elárulta azt is, hogy amennyiben egyszer úgy hozza a helyzet, elvállalná a magyar közmédia vezetését, de csak ha nem urambátyám eljárásról lenne szó. Mostani távozásához ehhez persze nincs köze.

Veiszer Alindával készült nagyobb lélegzetvételű interjúra bukkant a Media1 péntek este a Denník N nevű szlovák hírportálon, mely mint arról már beszámoltunk, épp a napokban indított egy projektet, amire ha összejön a pénz, minél több magyar nyelvű tartalmat közölne.

Az interjú több érdekességet is tartalmaz. A beszélgetés egyik részében például Veiszer Alinda megerősítette, hogy két év után távozik a szlovák Pátria Rádiótól, ahol 2019 elején indult a műsora. Azt mondta a távozásáról, nincs ennek semmi különösebb oka, és lehetségesnek nevezte, hogy valamiféle együttműködés ezután is megmarad. Azt is mondta, nincs személyes oka a döntésnek,

„inkább arról van szó, hogy a saját csatornámra szeretnék több energiát fordítani. Negyvenegy éves vagyok, és huszonegy éves korom óta dolgozom a magyar médiában. Ebből a huszonegyből legalább tizenkettőben heti négy-öt nagyinterjút készítettem. Ez nagyon sok készülés, és én nagyon szeretek kutatni, elmélyülni, viszont ha heti több interjú van, erre egyszerűen nem marad időm. Eljutottam odáig, hogy szívesebben olvasom el az ötödik könyvet egy beszélgetéshez, mint hogy heti háromszor-négyszer nagyot akarjak dobni.”

A műsorvezető elmesélte azt is, hogy hogyan került be a rádióba 2019-ben. Lovász Attila, a rádió igazgatója egyszer csak felhívta őt azzal, hogy lenne-e kedve ott dolgozni.

„Nem beszélgettünk előtte sokat, de nem voltunk teljesen ismeretlenek egymásnak. Megkérdezte, hogy nincs-e kedvem nekik dolgozni, nekem pedig volt kedvem. Tök jónak éreztem, hogy van egy közszolgálat, ahova hívnak. A mai napig rengeteg támadás ér emiatt. Én viszont nagyon élveztem, mert szabad kezet kaptam, és szerintem jó dolgok születtek. Örökké hálás leszek ezért”

– mesélte a Denník N-nek Veiszer Alinda, hozzátéve, hogy előtte nem sokat tudott a Pátria Rádióról, folyamatosan ismerkedett meg vele, de elsősorban egy külsős műsorkészítő volt, aki felelős volt a saját egy órájáért.

Elvállalná a magyar közmédia vezetését, de csak egy fontos feltétel teljesülése esetén

Az interjúban sok szó esett a magyar médiaviszonyokról és arról, mit gondol a magyarországi közmédia jelenlegi helyzetéről: Veiszer elmesélte, mennyire nem tölti be Magyarországon a közmédia a közszolgálati ellenőrző funkcióját, pedig amikor még ott dolgozott, előfordult, hogy a regnáló miniszterelnök kiabált a folyosón, mert olyan kemény kérdéseket kapott, és az is előfordult, hogy az oktatási minisztert a stúdióban szembesítették azzal, hogy kiszivárogtak a másnapi érettségi tételek. Most viszont a közmédia csak a hatalom kiszolgálójaként működik.

Veiszer Alinda az őt kérdező Szalay Zoltánnak, a Denník N munkatársának elmondta azt is, hogy elvállalná a magyar közmédia vezetését, ha úgy érezné, hogy lehet belőle tisztességeset faragni, de szerinte alapjaiban kellene megújítani az intézmény működését. Arra a kérdésre, hogy kapott-e esetleg a mostani ellenzéktől valamilyen ajánlatot, hogy április után, ha arra kerülne sor, vállalna-e ilyesmit, a műsorvezető nemmel felelt.  Hozzátette, nincs is neki ilyen kapcsolata az ellenzékkel, legfeljebb csak véletlenszerűen fut össze ellenzéki politikusokkal, és nem is akarja, hogy így kérjék fel őt.

„Nem akarom, hogy megint minden az urambátyám viszonyok alapján dőljön el. Írjanak ki egy pályázatot, és dőljön el, kinek van a legjobb víziója. Egy meritokratikus, tudásalapú modell felé kell elmozdulni.”

A Denník N teljes interjúja ITT érhető el, benne további érdekességekkel.

A Media1 jövő heti podcastjának egyébként Szalay Zoltán, a Denník N magyar projektvezetője, ennek az interjúnak a készítője lesz a vendége, akivel a szlovák média viszonyokról és a Denník N magyar nyelvű projektjéről beszélgetünk.

További hírek érhetők el a Media1-en! Ha még nem tette, csatlakozzon hozzánk Facebookon, iratkozzon fel napi hírlevelünkre és Twitterünkre, valamint RSS feedünkre, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmainkról!

Borító: Veiszer Alinda, a Minden pénzt megér című, a Spektrum Home-on bemutatkozó dokusorozat műsorvezetőjeként (Fotó: Spektrum Home / Media1-archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások