fbpx
Denník N

Magyar tartalomszolgáltatást indítana a Denník N, már gyűjtik rá a pénzt

Az egyik legolvasottabb szlovák lap, a magyar médiaszabadságot is szeretné erősíteni. Már el kezdték a pénzgyűjtést.

Magyar nyelvű projekt előkészítését kezdte meg a Denník N, az egyik legolvasottabb szlovák lap – vette észre az Azonnali a Dennik N erről szóló beszámolóját. (Arról, hogy a Denník N-nek magyar tervei is vannak, a Media1 több éve hallott már pletykákat, de ezekből eddig semmi sem lett.)

A  Denník N

  • a szlovák és a magyarországi média figyelmét is elkerülő dél-szlovákiai ügyekkel,
  • a magyar-szlovák együttélés Szlovákia fejlődését is meghatározó fontos kérdéseivel,
  • Szlovákia és Magyarország kapcsolatával,
  • és fontos magyarországi témákkal is

foglalkozna.

A projekt beharangozója szerint ugyanis „a magyar médiaszabadság válságban van, és ez a szlovákiai magyarokat fokozottan érinti”, ráadásul „a szlovákiai magyar közösség története során először maradt számottevő demokratikus képviselet nélkül, és a helyzetét tovább nehezíti, hogy a hazai magyar nyelvű média jelentős része politikusok, oligarchák és üzleti érdekcsoportok kezében van”.

Ahogy a lap, úgy a magyar nyelvű projektje is előfizetéses alapon működne. Hogy a projekt hogy fog kinézni, az azon is múlik, hogy mennyi támogatást sikerül rá összegyűjteni.

  • Ha összegyűlik 12 ezer euró (4,3 millió forint), lesz egy magyar rovata a Denník N-nek napi hírösszefoglalóval a legfontosabb szlovákiai, magyarországi és világeseményeiről.
  • Ha 30 ezer euró (10,7 millió forint) gyűlik össze, egy önálló magyar portált indítanak, „amely naponta legalább két saját hosszú cikket közöl jeles magyar újságírók tollából”.
  • Ha pedig 60 ezer eurót (21,3 millió forintot) sikerül összeszedni, az önálló magyar portál a naponta legalább két saját hosszú cikk mellett egy saját rövid híres rovattal is rendelkezik majd.

A projekt fő koordinátora a Denník N újságírója, Szalay Zoltán, aki korábban az Új Szó és az Irodalmi Szemle főszerkesztője volt. A cél egy komplett szerkesztőség felállítása.

A Denník N 2014-ben jött létre, miután a legolvasottabb szlovák lap, a SME kiadójába bevásárolta magát a Penta nevű, politikával összefonódott befektetői csoport, mire a SME az akkori főszerkesztője, Matúš Kostolný és a szerkesztőség egy része felállt és új lapot alapított Denník N néven, ami a olvasói előfizetéses (paywall) modell közép-európai úttörője és egyik sikertörténete lett – emlékeztet az Azonnali. (A SME pedig hasonlóan tartotta magát, mint az Uj Péter utáni Index, a története azonban más fordulatot vett: ahelyett, hogy bedarálták volna, 2021-ben távozott a tulajdonosi köréből a Penta.)

A Denník N magyar projektjének az is a vállalt szándéka, hogy erősítse „a magyar médiaszabadságot, amelyet évek óta veszélyeztet az autokratikus hatalmi elnyomás”.

Nem ez lesz az első magyar nyelvű projektje a Denník N-nek, Szalay Zoltán 2019 decembere óta Pozsonyi podcast néven magyar nyelvű podcastot is készít a lapnál.

A Denník N magyar nyelvű projektjéről és a támogatási lehetőségekről ITT érhető további információ.

Szalay Zoltán (Denník N) lesz a Media1 podcast- és rádióműsorának vendége a jövő héten!

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások