fbpx
Deutsche Welle, DW, terjesztés

Oroszország betiltja a Deutsche Wellét – a DW jogi lépésekre készül az ellehetetlenítése miatt

Moszkva bezáratja a DW német közszolgálati televízió oroszországi tudósítói irodáját, az ott dolgozó médiamunkások akkreditációját visszavonja, valamint az orosz külügyminisztérium kezdeményezte, hogy a DW-t minősítsék idegen ügynöknek Oroszországban, és megtiltják a médiaszolgáltató tartalmainak sugárzását. Peter Limbourg, a német közmédia elnöke jogi lépéseket helyezett kilátásba, és a sajtószabadság megsértésének értékelte a történteket.

A Deutsche Welle (DW) német közszolgálati médiaszolgáltató internetes oldala, a dw.com arról számolt be csütörtökön, hogy a DW moszkvai irodáját pénteken, helyi idő szerint reggel 9 órakor bezárják, a moszkvai hatóságok ugyanis visszavonták a DW alkalmazottainak akkreditációit az országban.

Az orosz külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy „megszünteti a Deutsche Welle műholdas és egyéb kimenetét” orosz területen. Kezdeményezték a DW idegen ügynökké való minősítését is. Ez az elnevezés további kormányzati ellenőrzést von maga után.

Nem sokkal azután, hogy Moszkva közölte, hogy megtiltja az RT németországi sugárzásának korlátozásában részt vevő tisztviselők belépését Oroszország területére, az Állami Duma, a parlament alsóháza hivatalosan megtiltotta a DW újságíróinak a belépést és a rendezvényekre való akkreditációt.

Moszkva az RT Deutsch engedélyezése körüli gondokra hivatkozik

Oroszország azzal magyarázta a lépéseket, hogy mint arról a Media1 még decemberben beszámolt, az RT Deutsch nevű orosz hátterű, német nyelvű tévécsatorna érvényes médiaszolgáltatási jogosultság nélkül kezdte meg működését Németországban, és emiatt a német médiahatóság lépéseket tett, hogy az engedély megszerzéséig az RT Deutsch ne terjeszthesse műsorát Németországban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a szólás szabadsága megsértésének nevezte az RT DE németországi betiltását, és sajnálkozását fejezte ki a tavaly meghozott berlini döntés kapcsán.

Az RT – korábbi nevén Russia Today – hat nyelven sugároz nemzetközi adásokat. Miközben azt állítja, hogy műsorai hozzájárulnak a nyilvános vitákhoz, a kritikusok azzal vádolják, hogy propagandát és dezinformációt, álhíreket terjeszt a Kreml nevében. Az RT-nek van egy stúdiója Berlinben – korábban az iroda megpróbált engedélyt szerezni Luxemburgban, de nem sikerült. A német MABB médiafelügyelet és a médiaszervezetek engedélyezési és felügyeleti bizottsága, a ZAK szerdán közölte, hogy az RT DE a vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem sugározhat Németországban szerb licenc alapján, hiszen az RT német nyelvű változatát egy berlini székhelyű szervezet szervezi, vagyis német engedélyre lenne szüksége.

A Deutsche Welle jogi lépéseket tesz az orosz ellehetetlenítése miatt

A Deutsche Wellével kapcsolatos friss történtekre, a betiltásra és az iroda bezáratására Peter Limbourg, a DW főigazgatója közölte, hogy mindez teljes „teljes túlreagálás az orosz kormány részéről”. Azt mondta, a döntés csak megerősíti a DW elhatározását, hogy beszámoljon az oroszországi eseményekről.

„Ez egy újabb jele annak, hogy az orosz kormányt nem érdekli a sajtószabadság és a véleményszabadság” – mondta Limbourg a DW-nek adott interjújában. „Még ha el is kell hagynunk az országot, fokozzuk az országról szóló tudósításainkat” – mondta.

Peter Limbourg, a Deutsche Welle (DW) főigazgatója
Peter Limbourg, a Deutsche Welle (DW) főigazgatója
Fotó: DW

Peter Limbourg kijelentette:

„Nem hagyjuk figyelmen kívül azt, ami Oroszországban történik, hanem beszámolunk róla. És egyre többet fogjuk ezt tenni.” A DW betiltásával kapcsolatban közölte, az „csalódást keltő” reakció az orosz kormány részéről.

Limbourg szerint a bejelentés ennek ellenére csapást mér a DW moszkvai riportereire. Jelezte, hogy a Deutsche Welle jogi lépéseket tesz az oroszországi betiltása ellen.

Juri Rescheto, a DW moszkvai irodájának vezetője elmondta, hogy felszólították, hogy péntek reggel zárja be az irodát, és a DW munkatársainak vissza kell adniuk sajtóakkreditációs kártyáikat. „Meg vagyunk döbbenve. Mindannyiunk számára ez a hír nagyon személyes” – mondta.

Hozzátette, rengeteg sok nyitott kérdés is van még, melyek technikai és jogi természetűek.

Németország: Moszkva döntése tovább terheli a német-orosz kapcsolatokat

A német külügyminisztérium is megszólalt. Közölték, hogy Moszkva döntése tovább terheli a német-orosz kapcsolatokat.

„Az orosz kormány által a Deutsche Welle ellen ma bejelentett intézkedéseknek semmi alapjuk nincs, és új feszültséget jelentenek a német-orosz kapcsolatokban” – fogalmazott közleményében a minisztérium szóvivője.

A német külügy hozzátette:

„Ha ezeket az intézkedéseket ténylegesen végrehajtják, az korlátozná a független újságírók szabad tudósítását Oroszországban, ami különösen fontos politikailag feszült időkben” – tette hozzá a szóvivő.

Német miniszter: hamis a párhuzam az RT Deutsch és a DW ügye között

Claudia Roth német szövetségi kulturális és médiaminiszter bírálta a döntést, és kijelentette, hogy Oroszország hamisan von párhuzamot az RT DE és a DW között. (Arra utalt ezzel, hogy az RT DE médiaszolgáltatási jogosultság nélkül sugárzott, míg a DW működése mindenben megfelelt a vonatkozó jogszabályoknak, rendben voltak a papírjai.)

„A Deutsche Welle oroszországi sugárzási tilalma és moszkvai irodájának bezárása teljességgel elfogadhatatlan” – mondta. „A DW független szervezet. Ez azt jelenti, hogy az RT DE-vel ellentétben a német állam semmilyen befolyást nem gyakorol a programjaira. Ezért arra kérem az orosz felet, hogy ne használja ki politikai célokra az RT engedélyezési problémáit.”

A DW, Németország adófizetők által finanszírozott nemzetközi műsorszolgáltatója 32 nyelven szolgáltat híreket, köztük oroszul is.

Oroszország nem először kerül konfliktusba a független médiaszolgáltatókkal, tesz lépéseket az ellehetetlenítésükre.  Olyan márkákról van szó mint a Netflix, a Google, a Tiktok, és még hosszan lehetne sorolni – a Media1 oldalán számos ezzel kapcsolatos hír, cikk található, melyek ide kattintva olvashatók.

További hírek találhatók a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások