fbpx
tévékampány, tv, tévé, választások

Fontos határidő közeledik a tévék és rádiók számára

Február 12-én 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok a televíziók és rádiók, amelyek az országgyűlési képviselő-választás, illetve a vele egy napon tartandó országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni.

A határidőről tájékoztató szerdai közleményében az NVB és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) emlékeztetett: az alaptörvény rögzíti, hogy politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető – számolt be az MTI.

Külön kell megtenni a politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot az országgyűlési képviselők általános választására és külön az országos népszavazásra.

Erre február 12-én 16 óráig van lehetőségük a rádióknak és televízióknak.

Ezeket kell tartalmaznia a bejelentésnek

Az országgyűlési képviselők általános választásával kapcsolatban a bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris (televíziós és rádiós) médiaszolgáltatás megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, külön a pártlistát és külön a nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek tekintetében, amely összességében nem lehet kevesebb 300 percnél.

A pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére szánt időtartam nem lehet kevesebb 235 percnél, a nemzetiségi listát állító jelölőszervezeteknél pedig 65 percnél.

Az országos népszavazás kampányában politikai reklámot közzétenni szándékozó médiaszolgáltatók bejelentésének szintén tartalmaznia kell a médiaszolgáltatás megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, ami nem lehet kevesebb 150 percnél.

Az országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot a kormány és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé

– húzza alá a közlemény.

A bejelentést tartalmazó nyilatkozat benyújtható személyesen az NVI székhelyén (Budapest V. Alkotmány u. 3.), illetve megküldhető postai (1397 Budapest, Pf. 547) vagy elektronikus úton ([email protected]).

A közlemény figyelmeztet: ha a médiaszolgáltató a határidő lejártáig nem nyilatkozik, a kampányban politikai reklámot nem tehet közzé.

Már van, aki jelezte, hogyan dönt

A kereskedelmi televíziók közül egyelőre csak az RTL Klubról vált ismertté, hogy hajlandó lesz díjmentesen közölni politikai reklámokat. Az ATV azt nyilatkozta, hogy csak a honlapján, az atv.hu-n keresztül, pénzért fogad be politikai hirdetést, de tévécsatornáin nem lesznek politikai reklámok. A ViacomCBS – akihez a Music Television, a Comedy Central és a Paramount Channel tartozik – nemet mond a politikai reklámokra. A  TV2-ről és a HírTV-ről egyelőre nem tudni még, hogyan dönt.

A napokban jelent meg az Állami Számvevőszék oldalán, hogy az egyes internetes és nyomtatott lapok milyen tarifák mentén fogadnak politikai hirdetést, erről itt érhető el különálló hírünk.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások