fbpx
4iG, Antenna Hungária.

Feljelentik az EU-nál a magyar kormányt ellenzékiek, mert szerintük a 4iG tiltott állami támogatásban részesült

Az Európai Bizottságtól (EB) kéri a 4iG Nyrt. finanszírozásának és kivételezett helyzetének kivizsgálását Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – derül ki a két politikus szerdai, a Media1-hez is eljuttatott közös közleményéből.

Mint a két ellenzéki politikus fogalmazott, szerintük

komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

Ennek okán a két politikus levélben fordult a testülethez, ismertetve a kormányhoz közel álló informatikai cég sajátos helyzetét és tevékenységét, amely, mint fogalmaztak, szerintük több ponton is ellentétes az EU-s joggal.

Három pontban kérik az Európai Bizottság álláspontját:

  • Kérik, hogy a testület általában véve is vizsgálja meg, hogy a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal (mint arról a Media1 beszámolt, a DIGI felvásárlását nem vizsgálhatta a versenyhivatal, mert a tranzakció megkapta ezt a minősítést a kormánytól);
  • Úgy vélik, a 4iG terjeszkedésének közvetlenül európai versenyjogi vonzata is van, hiszen határokon átnyúló a tevékenysége, így az Európai Bizottságnak vizsgálnia kell ezt;
  • Álláspontjuk szerint a 4iG kötvényeinek lejegyzése – az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget – tiltott állami támogatásnak minősül.

Levelükben az ellenzéki politikusok felidézték azt is, hogy Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG-t 2019-ben „választották le” a „Mészáros-birodalomról”. Felsorolták a cég 2021-es évi felvásárlásait is: például az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékos üzletrészének megszerzését, illetve a DIGI kábeltévé- és internetszolgáltató felvásárlását.

A 4iG terjeszkedéséhez a forrást főként kötvénykibocsátással biztosították, a papírokat pedig főként állami szereplők jegyezték le, vagyis az állam biztosított forrást egyebek mellett állami cégek felvásárlására – teszik hozzá a közleményben.

„A 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai infokommunikációs piacon. Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVM Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze

– fogalmaztak.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borító: YouTube / 4iG
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások