fbpx
Roaming.

Megtörte a roaming növekedését a pandémia, de gyorsan rendeződött a piac

Közzétette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a legfrissebb, 2017 harmadik negyedévétől 2021 második negyedévéig terjedő mobilpiaci jelentését.

Mint az az NMHH a Media1-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójából kiderült, 2020 közepéhez képest 2021 közepére közel negyedével – 23,8 százalékkal – nőtt az internetforgalom (155 millióról 192 millió GB-ra). Ugyanebben az időszakban 4,3 százalékkal nőtt az indított hívásforgalom, 6,9 milliárdról 7,2 milliárd percre.

Az indított roaming forgalmak alakulására a szezonalitáson kívül korábban jellemző, növekvő tendencia 2020-ban, különösen annak második negyedévétől kezdődően látványosan megtört.

2021 első negyedévében mindössze 430 ezer SIM-kártyáról indítottak külföldön hívást, ami csak alig több mint harmada az egy évvel korábban mért 1,2 milliónak.

A tavalyi év első félévében újból növekedés volt megfigyelhető, ugyanis 2021 második negyedévében már 687 ezer darab kártyáról telefonáltak a tavalyi azonos időszakban mért 525 ezer helyett. Bár a sim-kártyák száma csökkent, a készülékekről azonban jóval többet telefonáltak: míg 2020 első negyedévében átlagban közel 51 percet beszéltek hazai előfizetők külföldön hívást indító sim-kártyákról, 2021 első negyedévben ez már 127 perc volt.

A külföldön indított hívásforgalom és a fajlagos forgalom negyedéves alakulása.
Forrás: NMHH

 

A külföldi mobilinternetezés trendje is megtört, a 2019 végéig jellemző növekvő tendencia megszakadt. 2020 negyedik és 2021 első negyedévében is alig félmillió sim-kártyáról neteztek az országon kívül, ami nincs 40 százaléka az egy évvel korábbi 1,4 milliónak. A telefonáláshoz hasonlóan ebben az esetben is megfigyelhető, hogy aki külföldről netezett, az sokkal többet tette ezt, mint korábban.

Tovább nő az okostelefonos szegmens

A mobilinternet-szolgáltatás piacának két szegmense – a nagyképernyős és az okostelefonos – mind méret, mind használati jellemzők tekintetében jelentős eltéréseket mutat. A nagyképernyős szegmenshez hozzávetőleg félmillió sim-kártya tartozik (ezeket jellemzően laptopon, tableten vagy asztali gépen internetezők használják), és ezek száma érdemben nem változott a vizsgált időszakban.

Az okostelefonos szegmens kártyáinak száma ezzel szemben a teljes vizsgált 4 éves időszakban növekedést mutatott: az időszak során több mint 1,6 millió kártyával bővült és elérte a 7 millió kártyát.

Mára az összes mobilinternet-kártya közel 94 százaléka az okostelefonos szegmenshez tartozik.

Az okostelefonos sim-kártyák aránya a teljes piac szempontjából is jelentős: 2021 közepén az összes forgalmat bonyolított sim-kártya 67,6 százaléka ide tartozott. A két szegmens felhasználói által bonyolított átlagos havi internetforgalom jelentősen eltér: az időszak végén a nagyképernyős szegmens esetében az egy SIM-kártyára jutó havi forgalom 28,6 GB volt, míg az okostelefonos szegmens felhasználói átlagosan 7,2 GB forgalmat bonyolítottak havonta.

A forgalmazásban meglévő különbség miatt még 2021 közepén is a nagyképernyős szegmens részesedése tette ki a teljes forgalom 20,7 százalékát. A 4G-hálózat igénybevétele mind az internet-, mind a hangforgalomban folyamatosan nő: előbbi 96,1 százaléka, utóbbi 61,6 százaléka zajlott ezen a hálózaton.

A teljes mobilpiaci jelentés elérhető a médiahatóság honlapján, ide kattintva.

A belföldön bonyolított internetforgalom megoszlásának alakulása a hálózat típusa szerint.
Forrás: NMHH

Mint arról a Media1 beszámolt, a 3G szolgáltatás kivezetése miatt mobilkészülékcsere-támogatási program indult, melynek részletei ide kattintva olvashatók.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások