fbpx
Labda a kapuban.

Többet fizet a magyar fociért az MTVA, mint a Bajnokok Ligájáért

A Bajnokok Ligája három idényének közvetítési joga kerül annyiba, mint a hazai NB1 egyetlen szezonja.

Drágább a magyar NB1, mint a legrangosabb nemzetközi labdarúgó kupasorozat – írta a hang.hu

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) törvényi kötelezettségeinek eleget téve végül nyilvánosságra hozta, hogy 18,9 millió eurót, vagyis körülbelül 6,85 milliárd forintot fizetett a Bajnokok Ligájáért 3 szezonra, míg a hazai labdarúgó NB1 sugárzási jogaiért közel 10 milliárd forintot fizetnek idényenként  az új szerződés alapján.

Mint arról a Media1 beszámolt, az MTVA 2021 júliusában kötötték meg a „történelminek” nevezett megállapodást az UEFA-val a Bajnokok Ligája közvetítési jogaira. Ennek értelmében a közmédia elsőként választhat a keddi és a szerdai játéknapokon a mérkőzések közül. Ezt követően a Magyar Hang közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni az MTVA-tól az UEFA-szerződések mértékét, de a közmédia akkor nem volt hajlandó elárulni ezeket azaz egyébként közérdekű adatokat. Ezekre csak azután derült fény, hogy a társaság frissítette a szerződései listáját.

Drágább lett

A hang.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogdíj ára közel egymilliárd forinttal több mint az előző hároméves ciklus esetén. Akkor 18 millió euróért vásárolták meg a jogokat (akkori árfolyamon hozzávetőlegesen 5,73 milliárd forintért), míg most 18,9 millió euróért.

Külön szerződtek a második- és harmadik számú kupasorozatok, az Európa Liga és az újonnan indított Európa-konferencia Liga közvetítési jogaira is, így a csütörtöki játéknapon is elsőként választhat az MTVA. Ezért 3,6 millió eurót, azaz több mint 1,3 milliárd forintot fizettek.

A magyar foci még drágább

A lap megtalálta a magyar labdarúgó NB1 közvetítési jogaira vonatkozó adatokat is. Kiderült: ezért 9,835 milliárd forintot fizetnek évadonként, azaz drágább a magyar bajnokság egyetlen idénye, mint a Bajnokok Ligája 3 éven keresztül. A Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött szerződés a 2021-2022-es bajnokságtól a 2024-2025-ös idény végéig szól, azaz összesen több mint 39 milliárd forintot fizet majd a közvetítésekért az MTVA.

Mint arról a Media1 beszámolt, a közmédia 2022-ben 130 milliárd forintból gazdálkodhat.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások