fbpx
EU-s zászló leng az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben

Az egész Unióra érvényes médiaszabályozás jöhet

Már korábban is többször felmerült, hogy szükség lenne rá, egy sajtóértesülés szerint azonban akár már a napokban bejelenthetik.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, valamint Thierry Breton belső piaci uniós biztos közös sajtótájékoztatón mutatják be terveiket egy egész unióra érvényes médiaszabályozásról – írja a Politico értesülései nyomán az Euronews.

A Politico forrásai szerint ez a javaslat szabályozná az EU-n belüli, de határokon átívelő, nemzetközi tulajdonosi és működési háttérrel rendelkező médiacégeket, megakadályozva az esetleges kormányközi beavatkozásokat. Példaként erre a Lengyelországban működő, amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió betiltására tett kísérletet hozzák, melyről a Media1 is beszámolt, ahogyan arról is, hogy a televízió végül nagy nehézségek árán tudta meghosszabbítani engedélyét. Jourová ennek kapcsán is felszólalt, sürgetve egy médiaszabadságot biztosító törvény létrehozását.

„Fel akarunk lépni a médiavállalatok tevékenységét érintő, minden alaptalan beavatkozás ellen”

– áll az uniós biztos beszédének vázlatában a Politico szerint.

Már korábban is szó volt róla

A szabályozás az „ellenséges külföldi szereplők” beavatkozását próbálná megakadályozni, de fellépne a médiamonopóliumokkal szemben is – vagyis, amikor egyetlen tulajdonosi kör túl nagy médiaportfóliót tart a kezében – limitálva a médiakoncentrációt. (Lásd például a közel félezer médiamárkát bekebelező magyar kormányközeli médiakonglomerátum, a KESMA / Mediaworks ügyét, melynek kapcsán az Európai Bizottság mostanáig tehetetlennek bizonyult.)

Tennének lépéseket a médiapluralizmus biztosítására is, beleértve az online médiát is.

Mint arról a Media1 beszámolt, már 2021 júliusában hallani lehetett arról, hogy uniós médiatörvényen dolgozhatnak a sajtószabadság megvédése érdekében.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások