fbpx
tvn24

Az Egyesült Államok elítéli, hogy a lengyel szejm elfogadta az amerikai TVN24 hírcsatornát érintő médiatörvény-módosítást

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt is elmondta, hogy emiatt befektetésektől eshet el Lengyelország. A Discovery Networks a sajtószabadság elleni támadásként értékeli a TVN24-et érintő törvénymódosítás elfogadását.

A Reuters nyomán a 444 arról ír, hogy Lengyelország egyik legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok gyorsan reagált a tegnap, szerdán elfogadott lengyel médiatörvény-módosításra, és az amerikai diplomácia máris közölte, hogy elítélik a törvénymódosítást.

Azt is elmondták, hogy ha az új törvény értelmében nem újítják meg a TVN24 csatorna működési engedélyét (ennek anyavállalata az amerikai Discovery Networks tulajdona), akkor ezzel a lengyel kormány azt kockáztatja, hogy Lengyelország amerikai befektetésektől esik el.

Antony Blinken külügyminiszter nyilatkozatot adott ki, mely szerint „mélyen felzaklatta” a törvény elfogadása, ami az egyik legnagyobb amerikai érdekeltséget érinti az országban.

„Nagy amerikai befektetések kötik össze a gazdasági fellendülésünket Lengyelországgal. Ez a jogszabálytervezet veszélyezteti a média szabadságát, és alááshatja Lengyelország erős befektetési légkörét” – áll Blinken közleményében.

 Antony J. Blinken  amerikai külügyminiszter
Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter
Fotó: state.gov

Mint arról a Media1-en is beszámoltunk szerdán, az új médiatörvény ellen, még annak elfogadását megelőzően több lengyel városban is demonstráció volt.

A Discovery Networks szerint a törvény „támadás a szólásszabadság alapvető demokratikus elvei, a média függetlensége ellen, és irányítottan diszkriminatív a TVN és a Discovery ellen.”

Heves vita után fogadták el a törvénymódosítást, kormányválság is kialakult

Az MTI lengyelországi tudósítójának beszámolója szerint heves parlamenti vita után fogadta el végül szerda este a lengyel alsóház a médiatörvény a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló, a TVN24 amerikai hírtévét is érintő módosítását. A médiatörvényt annak ellenére tudta elfogadni a Jog és Igazságosság (PiS) vezette frakció, hogy az egyik kisebb párt, az Egyetértés szerdán kilépett a kormánykoalícióból, mivel nem értett egyet a törvénymódosítással.

A szenátus elé kerülő törvénymódosítás mellett a 460 fős szejmben 228-an szavaztak, 216-an ellenszavazatot adtak le, tíz honatya tartózkodott. Nemmel szavazott az ellenzéki képviselők mellett az Egyetértés öt képviselője is, míg a párt másik öt tagja a tervezet mellett tette le voksát. Támogatta a módosítást az ellenzéki Kukiz´15 párt három tagja, valamint két független honatya is.

tvn24
A TVN24 weboldala. Fotó: stock / depositphotos.com

A szavazásokra azt követően került sor, hogy az alsóházi ülést ellenzéki indítványra szerda délután eredetileg szeptemberre elnapolták, azonban harminc képviselő kezdeményezésére, a voksolás formai hibáira hivatkozva Elzbieta Witek házelnök újbóli szavazásra bocsátotta a témát. A második körben a képviselők többsége – köztük a Kukiz´15 három képviselője, akik állításuk szerint eredetileg tévedésből szavaztak az elnapolás mellett – már a kormánytáborral együtt voksolt. A szavazás megismétlése heves bírálatokat váltott ki az ellenzéki padokban.

Az ellenzéki bírálatokat kiváltott módosítás szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha nem függenek az EGT-n kívüli jogi személytől. Ezt többen az amerikai tulajdonú TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezik.

A szerdai parlamenti munkálatok során viszont a PiS olyan pontosítást iktatott be a tervezetbe, mely az előterjesztők szerint időt ad a csatornának, hogy alkalmazkodjon az új előírásokhoz. A külföldi cégeknek már korábban odaítélt, kilenc hónapon belül lejáró működési engedélyeket ugyanis meghosszabbítanák hét hónappal, egyben a már folyamatban lévő engedélyeztetési eljárásokat hét hónapra felfüggesztik – írja az MTI tudósítója.

Az amerikai Discovery tulajdonában lévő, de hivatalosan Hollandiában, az amsterdami Schiphol repülőtér területén bejegyzett, Polish Television Holding BV nevű cég által felügyelt TNV24 működési engedélye elvileg szeptember 26-án jár le.

Az engedély meghosszabbításáról júliusban szavazott a magán rádió- és tévécsatornák regisztrálásáról döntő és a szólásszabadság felett őrködő lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT). A szavazás eredménye döntetlen volt, a testület éppen a TVN24 tulajdonosi viszonyai miatt nem jutott dűlőre.

A törvénymódosítás a PiS állítása szerint nem irányul semmilyen konkrét csatornaműködtető ellen, hanem azokat a kockázatokat védené ki, melyeket a lengyelországi média megszerzése jelentene például oroszországi vagy kínai cégek által.

Az ellenzék szerint a tervezet veszélyezteti a szólásszabadságot, célja pedig nem más, hogy minden lengyel kézben legyen, központi üzenetekkel. A módosítás ellen a múlt héten ugyanezen indokkal amerikai szenátorok egy csoportja is felszólalt.

(Reuters, 444, MTI nyomán)

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások