fbpx
cenzúra

Európai médiatörvényen dolgoznak uniós vezetők a sajtószabadság megvédése érdekében

Hosszú idő után az Európai Bizottság felismerte, tennie kell a sajtó szabad működését egyre több tagállamban veszélyeztető gazdasági és politikai nyomásgyakorlás, a média állami foglyul ejtése ellen.

Az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott keddi meghallgatáson szakmai és civil szervezetek képviselői meglehetősen sötét képet festettek az Európában dolgozó újságírók és a média helyzetéről. Mint elhangzott, megszaporodtak a riporterek, tényfeltáró újságírók elleni fizikai támadások és gyilkosságok. Sok helyütt zaklatják, rágalmazzák, a haza ellenségének titulálják őket. Megtagadják tőlük a munkájuk elvégzéséhez szükséges információkat és perekkel próbálják öncenzúrára kényszeríteni őket – írja a Népszava.

A lap azt írja, hogy az is elhangzott, hogy főleg egyes kelet- és a közép-európai tagállamokra jellemző a közmédia teljes állami irányítás alá vonása és propaganda eszközzé silányítása. A magánkézben lévő sajtótermékek egy részét – Magyarországon 80 százalékát – a kormányhoz közeli cégek, illetve üzletemberek irányítják. A médiapiacot állami hirdetésekkel manipulálják, a tájékoztatást központilag irányított sajtómonopóliumokra bízzák, amelyek sokszor szándékosan félrevezető híreket, valótlanságokat terjesztenek.

Az uniós jog betartatásáért felelős Európai Bizottság – arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre – mostanáig nem nagyon alkalmazott kényszerítő intézkedéseket, ha a sajtószabadság megsértését tapasztalta egyik vagy másik tagállamban. Most a médiaszabadságról szóló és előkészületben álló törvénnyel szeretné kiegészíteni azokat a korlátozott jogi lehetőségeket, amelyek jelenleg a rendelkezésére állnak a sokszínű és szabad sajtó működésének a biztosítására a 27 országban.

A brüsszeli szabályozás a hatályos audiovizuális irányelvre építene, amely megköveteli a tagállamoktól a szerkesztői szabadság garantálását és a médiahatóság függetlenségének a tiszteletben tartását. A biztosi testület szakértői jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetne létrehozni egy európai mechanizmust a szabad sajtót veszélyeztető jelenségek beazonosítására, illetve kidolgozni a közmédia irányítására vonatkozó kötelező erejű előírásokat.

A brüsszeli testület emellett kora ősszel tervezi elfogadni az újságírók biztonságának szavatolását célzó ajánlásait, amelyek kitérnének az állami szerepére, a fizikai atrocitásokat elkövetők büntetlenségének a megszüntetésére, a bűnüldöző szervek megfelelő felkészítésére és képzésére, külön hangsúlyt helyezve az újságírónők és a kisebbségi témákkal foglalkozó zsurnaliszták védelmére.

A szakbizottsági vitában a szakértők sürgették, hogy az Európai Bizottság ne várjon, hanem alkalmazza a birtokában lévő versenyjogi és egyéb eszközöket: lépjen fel a jogállami mulasztásokkal, valamint a médiapiacot torzító kormányzati döntésekkel és intézkedésekkel szemben.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borítókép: Stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások