fbpx
Az Index függetlenségi barométere a barométer eltűnése előtt

Lekapcsolták az Index volt munkatársai a lap szabadságfokát ábrázoló híres barométert

A Szabadindex honlapot és rajta a függetlenségi barométert még az Index előző szerkesztőségének munkatársai kezelték. Dull Szabolcs, a Telex társfőszerkesztője, az Index volt főszerkesztője elmondta, miért kapcsolták le a barométert.

Már csak egy kék háttéren szereplő „404” szöveget tartalmazó szöveg jelenik meg a szabadindex.eu oldalon, ott, ahol korábban az Index függetlenség-barométere volt látható – vette észre a 444. Az oldal html kódját tanulmányozva látható, hogy a barométert tartalmazó kép kódját úgy változtatták meg, hogy a barométer már ne jelenjen meg, kizárólag a 404-es szöveg.

A szabadindex.eu a függetlenségi barométer nélkül.
A szabadindex.eu a függetlenségi barométer nélkül.

A függetlenségi barométert még 2018 szeptemberében hozta létre az Index szerkesztősége, amikor a portál hirdetéseit értékesítő CEMP sales house (mai nevén Indamedia), valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég Ziegler Gábor és Oltyán József (egy KDNP-s politikus) tulajdonába került. (Az Indamedia tulajdonosi köréből azóta a KDNP-s politikus távozott, helyére került be tavaly márciussal a Mészáros Lőrinc-közeli Vaszily Miklós, aki jelenleg a TV2 Média Csoport igazgatóságának elnöke, a Pesti TV, a Life TV és az Ozone TV társtulajdonosa, korábban pedig ő volt az Origo, az MTVA és az Echo TV vezérigazgatója.)

A barométert 2020. június 21-én állította „veszélyben” állásra Dull Szabolcs, az Index akkori főszerkesztője, akit nem sokkal később elbocsátottak a laptól; ezt később a szerkesztőség tömeges felmondása követte. A távozók jelentős része ezután hozta létre a Telex nevű új oldalt.

Az Index volt munkatársai tették elérhetetlenné a barométert

Az Index szabadságmérő barométerének elérhetetlenné válása nem áll összefüggésben az Index jelenlegi szerkesztőségével és vezetőségével. A 444 ugyanis később frissítette a hírét, amiből kiderül, hogy a szabadindex.eu internetes végződés továbbra is az Indexből korábban távozó újságíróké. Dull Szabolcs, az Index tavaly nyáron menesztett főszerkesztője és a Telex jelenlegi társfőszerkesztője azt mondta:

„Nekem és az Indexből tavaly nyáron távozó újságíróknak már nem feladatunk megítélni az ott zajló folyamatokat, a szerkesztőség tavalyi felállása az eltávolításom után erősebb állásfoglalás, mint amit bármely barométer mutatója jelezni képes. A barométert ezért szedtük le, nem egy mostani történésre reagálva.”

 

További híreket talál a Media1-en!

Borító: a szabadindex.eu a függetlenségi barométere korábban, a lekapcsolás előtt.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások