fbpx
Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko

Putyin is elítélte, hogy Lukasenka betiltatott egy orosz weboldalt Fehéroroszországban

Kisebb konfliktus alakult ki a sajtószabadságot sajátosan értelmező két ország között a Komszolszkaja Pravda betiltása kapcsán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pénteken bejelentette, hogy a Kreml elítéli Fehéroroszország azon döntését, mellyel letiltotta a hozzáférést a Komszolszkaja Pravda nevű orosz újság weboldalához – számolt be a 24.hu.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov szóvivő közölte, hogy Minszk döntése sérti a sajtószabadságot. Az orosz elnök szóvivője jelezte, hogy a Kreml határozottan ellenzi a fehérorosz kormány lépését.

„Ezzel határozottan nem értünk egyet. Számítunk arra, hogy a fehérorosz fél kedvező környezetet teremt az orosz média működéséhez”

– tette hozzá Peszkov.

Aljakszandr Lukasenka kormánya szerdán, szeptember 29-én állította le az orosz portál elérését – a belarusz információs minisztérium szerint azért, mert a lap olyan információkat tett közzé, amelyek „veszélyt jelentenek a fehérorosz nemzetbiztonságra”. A lap vezetősége kifejezte készségét „az állami szervek által jelzett jogsértések megszüntetésére”.

A Komsomolskaya Pravda egy 1925. március 13-án alapított orosz médium.

Komsomolskaya Pravda
Komsomolskaya Pravda

Egyik ország sem jeleskedik a sajtószabadság kérdésében

Fehéroroszország és Oroszország is a kifejezetten problémás országnak számít az RSF (Riporterek Határok Nélkül) nevű nemzetközi újságírószakmai szervezet médiaszabadság rangsorában. A helyzet a közelmúltban csak tovább romlott, amikor a fehérorosz diktátor még júliusban bejelentette a sajtó és a civil szervezetek elleni hadjáratának folytatását;. Azóta például a népszerű független hírportál, a TUT.by utódját, a Zerkalo.io-t is betiltották, mindössze egy hónap után. A Fehérorosz Újságírók Szövetségét is feloszlatják.

Oroszországban épp a napokban adtak ki körözést a The Insider című oknyomozó portál főszerkesztője ellen, egy másik újságíró pedig az Amerikai Egyesült Államokba menekült, és onnan próbál új lapot indítani.

További híreket talál a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások