fbpx
Aleksandr Lukasenko Fehéroroszország elnöke

A sajtó és a civil szervezetek elleni hadjárat folytatását ígéri a fehérorosz diktátor

Aljakszandr Lukasenko elnök az általa „banditáknak” és „külföldi ügynököknek” nevezett szervezetek aktivistái ellen folytat hadjáratot a tavalyi újraválasztása óta.

A tavaly augusztusi, erősen vitatott tisztaságú választáson hatodik mandátumára megválasztott Lukasenko megrótta kormányzata tisztségviselőit, amiért engedik a civil szervezetek működését, ez szerinte „az állam szégyene” – írja az MTI.

„Folytatódik a tisztogató művelet” – jelentette ki Lukasenko. „Azt hiszik, hogy ez könnyű? Embereink ezrei dolgoznak értük, az ő agyukat meg külföldi pénzzel csavarják el és mossák ki” – tette hozzá.

A fehérorosz hatóságok az elmúlt hetekben sorozatos házkutatásokat és őrizetbe vételeket hajtottak végre, amelyek célpontjai a független újságírók és civil szervezetek aktivistái voltak.

A Vjaszna emberi jogi szervezet szerint a rendvédelmi szervek júliusban eddig több mint 200 házkutatást végeztek újságírók és aktivisták irodáiban és otthonában. A tájékoztatás szerint a hatóságok csütörtökön tizenegy aktivistát vettek őrizetbe.

A Fehérorosz Újságírók Szervezete közölte, hogy a hatóságok ebben a hónapban már másodszor kutatták át Taccjana Szmokina szabadúszó újságíró lakását, és „erőszakra buzdítás” vádjával elő is állították őt.

Egy másik újságíró, Ina Sztudzinszkaja, aki az amerikai Szabad Európa Rádió fehéroroszországi adásának dolgozott, és akit múlt héten vettek őrizetbe, bejelentette csütörtökön, hogy éhségsztrájkot folytat tiltakozásul, amiért a hatóságok nem engedték, hogy ügyvédet fogadjon.

Az újságírószövetség elnökhelyettese, Borisz Goreckij elmondta, hogy Sztudzinszkaját egy matrac nélküli cellában őrzik, ahol állandóan ég a villany. Összesen harmincegy újságíró van előzetes letartóztatásban vagy tölti börtönbüntetését.

Az igazságügyi minisztérium szerdán a Fehérorosz Újságírók Szövetsége bezárását kérte a legfelsőbb bíróságtól, arra hivatkozva, hogy nincs rendben az irodájuk bérleti szerződése. A szövetség közölte, hogy nem tudják benyújtani a kért okmányokat, mert a helyiségeket a rendőrségi razzia után lepecsételték.

A Media1-en korábban megírtuk, hogy a fehérorosz Tut.by híroldal több munkatársát és főszerkesztőjét is őrizetbe vették, valamint beszámoltunk Raman Prataszevics letartóztatásáról és legutóbb a Nasa Niva híroldal lekapcsolásáról is.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borítókép: Aleksandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke beszél az Al Jazeera Balkans csatornán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások