fbpx
Roman Badanin

Új lapot indít az Egyesült Államokba menekült orosz oknyomozó újságíró

Az Agenstvo az orosz hatóságok által elkövetett visszaéléseket fogja feltárni.

Új hírportált indít az egyik legismertebb orosz oknyomozó újságíró, aki nemrég Amerikában maradt, mivel távollétében a hatóságok bezáratták a lapját, valamint több kollégáját is letartóztatták – számolt be a Szabad Európa.

Roman Badanin, a Projekt nevű orosz oknyomozó csapat vezetője már létre is hozta új szervezetét az Egyesült Államokban, ahová kényszerűségből, a hatósági üldöztetés elől menekült idén nyáron. Új lapjában az orosz hatóságok által elkövetett visszaéléseket tárja fel. Badanin hétfőn, a Telegramon jelentette be, hogy Agenstvo (Az ügynökség) néven új oknyomozó csoportot indított. A név burkolt utalás lehet a „külföldi ügynökökről” szóló orosz törvényre.

„Az Ügynökség oknyomozást folytat majd, ami irritálni fogja az orosz hatóságokat, de a legfontosabb, hogy érdekes és fontos információkat tegyünk közzé (…).”

– írta Badanin a Telegramon.

Badanin éppen külföldön nyaralt feleségével és gyermekeivel, amikor a The Projectet nemkívánatosnak minősítették, és július 15-én házkutatást tartottak a szervezet irodáiban. Elmondása szerint ekkor döntött úgy, hogy nem térnek vissza Oroszországba.

Korábban a Media1 is beszámolt arról, hogy nyílt levélben fordultak Putyinhoz a külföldi ügynökké nyilvánított médiumok, melyben azt kérték, állítsák le az újságírók elleni fellépéseket.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Roman Badanin / Wikipedia
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások