fbpx
Novák András tálib fegyveresek társaságában

Afganisztánban van és a tálib vezetéssel interjúzik Novák András haditudósító

Míg a világ számos országa jelenleg is kimenekítő akciókat hajt végre Afganisztánban a tálib hatalomátvétel miatt, egy magyar újságíró, Novák András, az ATV munkatársa épp most utazott Afganisztánba a tálibok engedélyével. A Media1 kapcsolatba lépett az újságíróval, aki beszámolt a körülményekről és arról, hogyan került oda, ahonnan mások épp kaotikus körülmények között menekülni próbálnak.

Magyar idő szerint szerdán délután a Media1.hu egy internetes hanghívásokra alkalmas applikáció segítségével felhívta Novák András újságírót, miután felfigyeltünk rá, hogy az ATV-nél dolgozó haditudósító kedden este olyan fotót posztolt a közösségi médiában, amelyen együtt látható néhány tálib fegyveressel.  (Novák András a lenti képen elől, balra látható.)

Nehéz volt a kapcsolatfelvétel, de papírja van a táliboktól, hogy tudósíthat

Novák András érdeklődésünkre azt mondta, az Afganisztánba történő belépését az tette lehetővé, hogy az afgán Omar Sharifullah segítségével ki tudta deríteni, ki a tálibok szóvivője. Ezt követően Twitteren felvette vele a kapcsolatot, elküldte neki a saját Wikipedia oldalát, és megírta neki, hogy szeretne forgatni Kabulban. Ezt követően a biztonsági főnökhöz irányították az újságírót, akivel Whatsappon keresztül folytatódott a kommunikáció. A tálibok ígéretet tettek neki, hogy be fogják engedni az országba, és ott biztonságban dolgozhat majd.

Novák András Pakisztánon keresztül érkezett Afganisztánba. A pakisztániak a biztonsági kockázat miatt alig akarták átengedni Afganisztánba, de amikor ez végül megtörtént, a határon Novákot már a tálibok fogadták, és írásos, a tálib információs minisztérium által kiállított pecsétes engedélyt kapott, hogy forgathat.

Több műsorba is bejelentkezik élőben

Novák András kamerája folyamatosan forog, hogy megörökítse mindazt, ami most Afganisztánban történik. Azt mondta, haditudósítóként nagyon izgatta, hogy ott lehessen Afganisztánban és első kézből számolhasson be a következő napokban a történésekről. Élő bejelentkezései lesznek láthatók az ATV Híradóban, a Heti Naplóban, az ATV Start című műsorban és az Egyenes beszédben, valamint a Spirit FM rádióban is hallható lesz.

Szavai szerint külföldi újságírókkal alig találkozott eddig, mert szinte mindenki elmenekült. Egy nemzetközi sajtóeseményen összesen 16 külföldi újságírót számolt össze és mintegy 10 helyi médiamunkást. A külföldiek közül olyanok vannak még jelen mint például a The New York Times, az Al Jazeera, a BBC, és még néhány más médium.

Novák András elmondta: jelenleg is három tálib fegyveres vigyázza őt, és a szálloda épületét is fokozottan vigyázzák fegyveresek. Azt biztonsági okokból nem nevezhette meg, melyik szállodáról van szó, és azt sem árulhatta el, merre, hogyan fogja majd elhagyni az országot. Annyit mondott erről, hogy tervei szerint egy hét múlva ilyenkor már Magyarországon lesz.

Novák András épp ezekben a percekben  fejezett be egy interjút az információs miniszterhelyettessel. Fényképet is közzétett róla.

A Media1 kérdésére, hogy biztonságban érzi-e magát, nem fél-e, hiszen a médiában leszámolásokról lehetett értesülni (a napokban például a Deutsche Welle munkatársának egyik hozzátartozóját megölték), azt mondta, bár pecséttel ellátott írásos engedélye van a tálib infominisztériumtól, de való igaz, hogy egy papír sem jelent 100 százalékos biztonságot.

A helyi viszonyokról Novák András a Media1 kérdésére azt mondta, naponta legalább húsz alkalommal ellenőrzik őket, mert a tálibok tényleg mindent felügyelnek. Hozzátette: nagyon jó, modern felszerelése van a táliboknak, korszerű amerikai hírközlési eszközeik, géppisztolyaik, drága Hummer terepjáróik.

„Egyértelműen ők az urak, nincs más, az van, amit ők mondanak” – húzta alá Novák András.

Az ATV mikrofonja a tálibok előtt
Az ATV mikrofonja a tálibok előtt

Fegyverrel fegyelmeznek

Arra a kérdésünkre, hogy látott-e kivégzést, Novák azt mondta, ilyennel nem találkozott, de épp beszélgetésünk előtt néhány perccel is hallott fegyverropogást. A tudósító azt mesélte, ilyenkor a levegőbe lőnek a tálibok, ha valaki fegyelmezetlen, hogy éreztessék, ki az úr a háznál. Alapvetően a tálibok fegyverjelenléte önmagában is eléggé üzenetértékű az ott élők számára, hogy engedelmeskedniük kell. Novák szerint ez így lesz a következő évtizedekben, ez a rendszer most hosszú ideig biztosan megdönthetetlen lesz a 40 milliós országban.

A helyi viszonyokról Novák azt mesélte még, hogy katasztrofálisak az állapotok a repülőtéren, és ez kezd áthúzódni Kabul belvárosába is, mert egyre többen próbálnak menekülni. Általános vélemény, hogy nem tudják, mit fognak tenni a tálibok, és nagyon félnek a helyiek, hogy, hogy olyasmi következik, ami 20 évvel ezelőtt is.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Csatlakozzon hozzánk Facebookon és iratkozzon fel napi hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások