fbpx
Roman Dobrokhotov

Oknyomozó újságírónál tartott házkutatást a rendőrség Oroszországban

Valószínűleg amiatt került célkeresztbe az újságíró, mert az általa vezetett The Insider című orosz nyelvű hírportált nemrég „külföldi ügynöknek” minősítette az orosz állam.

Roman Dobrokhotov, a The Insider portál főszerkesztője szerda reggel azt posztolta a Twitteren, hogy „rendőrök kopogtatnak” lakása ajtaján: „Úgy tűnik, mintha razzia lenne” – vette észre a 444.

Az OVD-Info, a politikai letartóztatásokat figyelő jogsegélycsoport azt közölte, hogy Dobrokhotov felesége a csoport forródrótján jelentkezett, és rendőri razziáról számolt be, mielőtt a telefonja elérhetetlenné vált. Az OVD-Info szerint egy ügyvéd indult Dobrokhotov lakására.

Az orosz ellenzék támogatói, független újságírók és emberi jogi aktivisták fokozott kormányzati nyomással szembesülnek a szeptemberi parlamenti választások előtt, amelyet széles körben Vlagyimir Putyin elnök azon erőfeszítéseinek fontos részeként tartanak számon, hogy megszilárdítsa hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt. Áprilisban három másik újságíróhoz kopogtattak a hatóságok, miután tudósítottak egy Navalnij-féle tüntetésről.

A külföldi ügynökök listájára legutóbb a Lettországban bejegyzett The Insider került fel – erről itt írtunk részletesen –, amely orosz tisztviselők állítólagos korrupt voltáról és visszaéléseiről, állítólagos ukrajnai és szíriai orosz titkos akciókról, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezéséről közölt vizsgálatokat.

Az igazságügyi minisztérium egy olyan törvény szerint jár el, amely alapján külföldi ügynökként jelölnek meg minden olyan nem kormányzati szervezetet, médiumot és magánszemélyt, amelyek külföldi finanszírozásban részesülnek és politikai jellegűnek nevezhető tevékenységet folytatnak.

A Media1-en korábban beszámoltunk róla, hogy az orosz igazságügyi tárca legutóbb július 15-én külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media mellett a Szabad Európa (Free Europe) és az Otkritie Media nyolc újságíróját. Tegnap, kedden arról írtunk, hogy blokkolják Alekszej Navalnij weblapját és további 48 oldalt Oroszországban.

Még több hír a Media1-en

Borítókép: Roman Dobrokhotov / Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások