fbpx
Oroszország

Hírportált tiltottak be Oroszországban és újságírókat minősítettek külföldi ügynöknek

Oroszországban nemkívánatosnak minősítették és betiltották a proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportált nemzetbiztonsági okokra hivatkozva csütörtökön, emellett nem kívánatossá nyilvánították a Szabad Európa két munkatársát.

Az orosz főügyész hivatala szerint az ellenzéki oknyomozó hírportál, a proekt.media mögött álló, amerikai székhelyű Project Media civilszervezet tevékenységével veszélyt jelentett az alkotmányos rendre és a nemzetbiztonságra. Az orosz igazságügyi miniszter emellett külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media hat és a Szabad Európa két újságíróját. Roman Badanyin, a proekt.media főszerkesztője is felkerült a lajstromra – számol be az MTI, valamint több külföldi hírügynökség.

A vonatkozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők Oroszországban, fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a máskéntgondolkodókat. A külföldi ügynökök oroszországi listáján jelenleg 28 személy és sajtóorgánum szerepel.

A szeptemberi parlamenti választások közeledtével idén megnőtt az orosz ellenzéki politikusokra és médiumokra nehezedő nyomás, és ezt több független sajtóorgánum is kifogásolta. A közelmúltban idegen ügynöknek minősítették a Meduza és a VTimes hírportált. A vonatkozó törvény értelmében a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió súlyos bírságokat kapott, amiért anyagain nem tüntette fel, hogy ilyen ügynök készítette őket.

A proekt.media a múlt hónapban került a figyelem központjába, amikor a rendőrség házkutatást tartott három újságírójánál. A rendőrség laptopokat és egyéb bizonyítékokat foglalt le Badanyin és a lap egyik tudósítója, Marija Zsolobova otthonában. Mihail Rubin főszerkesztő-helyettest őrizetbe vették.

A hírportál több oknyomozó riportot tett közzé orosz kormánytisztségviselők és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló vállalkozók állítólagos korrupciójáról és visszaéléseiről.

(MTI nyomán)

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások