fbpx
The Insider

Külföldi ügynökké nyilvánították a The Insider oknyomozó hírportált Oroszországban

Külföldi ügynökké nyilvánították Oroszországban a lettországi székhelyű The Insider vállalatot, amely az azonos nevű orosz oknyomozó hírportált üzemelteti – közölte pénteken az orosz igazságügyi minisztérium. Jogvédők szerint a máskéntgondolkodókat akarják elnémítani.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint az ügynökök listájának lajstromára felkerült újabb öt orosz újságíró is, köztük a július közepén nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltott proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportál néhány munkatársa is – írja az MTI.

Az egyik érintett, Ilja Rozsdesztvenszkij, az Otkritie Media tudósítója közölte, hogy bíróságon támadja meg a minisztérium döntését.

A 2013-ban alapított The Insider (theins.ru) hírportál tényfeltáró újságírói tevékenységre szakosodott, a szerkesztőség székhelye Rigában van.

Hírügynökségek felidézik, hogy a The Insider orosz hírportál több projektben is együttműködött a nagy-britanniai központú Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózattal. Egyebek között ők tárták fel több nyugati médium közreműködésével az orosz államfő egyik legismertebb bírálójaként ismert Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 2020-as omszki megmérgezésének, illetve Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök ellen 2018-ban Salisbury-ben elkövetett mérgezéses merényletnek a körülményeit.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők az országban, fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a máskéntgondolkodókat.

Az orosz igazságügyi tárca július 15-én külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media mellett a Szabad Európa (Free Europe) és az Otkritie Media nyolc újságíróját.

Még több hír érhető el a Media1-en

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások