fbpx
kémszoftver, megfigyelés, hacker

A hirado.hu 2019-ben a Pegasus kémszoftverről: „latorállamokban számos alkalommal ellenzékiek megfigyelésére használják”

Bár az állami hírszolgáltatók, köztük a hirado.hu napok óta igyekeznek agyonhallgatni az NSO Group Pegasus nevű kémszoftvere körül kirobbant nemzetközi, Magyarországot is súlyosan érintő megfigyelési botrányt, és kínosan próbálják kerülni a Pegasus nevének az említését is, két éve az állami média részletesen is bemutatta a kémszoftver képességeit, és leírta, hogy „latorállamokban számos alkalommal ellenzékiek megfigyelésére használják”. Leírták azt is, hogy az NSO kormányokat szolgál ki fejlett megoldásaival.

Az elmúlt napok kétségkívül egyik legnagyobb közéleti botránya lett, hogy kiderült: a világ számos országa mellett az EU-tag Magyarországon is megtalálták az NSO Group nevű izraeli cég Pegasus nevű kémfegyverét több célszemély telefonján, akiknek az a közös tulajdonsága, hogy Orbán Viktor kormányának kritikusai, illetve fontos információknak lehetnek birtokosai. Az izraeli kémszoftver diszkréten, a telefon rejtett sebezhetőségét kihasználva, teljes titokban kerül fel a megfigyelni kívánt célszemélyek okostelefonjára, és ezt követően lehetőséget biztosítot lehallgatásokra, a kamera bekapcsolására, az e-mailek olvasására, a telefon tartózkodási helyének követésére és egyéb kémtevékenységekre, beleérte akár a titkosított programok, például a WhatsApp megfigyelését is.

A megfigyelési célpontok között szerepelt például Simicska Ádám, a Magyar Nemzet kiadójának volt ügyvezetője;  a kormánnyal egy ideig szembeforduló Simicska Lajos nagyvállalkozó fia, Varga Zoltán, a  24.hu-t működtető Central Médiacsoport többségi tulajdonosa és vezérigazgatója; a Direkt36 több újságírója és egy volt hvg.hu-s újságíró, valamint több más személy, köztük városvezető és ügyvéd. Bár az ügyről számos nemzetközi híradás is megjelent vezető lapokban kiemelt helyen, és itthon is vasárnap óta uralja a téma a közéletet, az állami hírmédia, köztük a hirado.hu nemigazán foglalkozik a Pegasus kémbotránnyal, pedig az NSO egyik volt alkalmazottja a Washington Postnak elárulta, hogy Magyarország a kémszoftver gyártójának ügyfele volt. Ismert az is, hogy az NSO kifejezetten kormányoknak értékesíti kémfegyverét.

Hogy mennyire nem tekinti ennek ellenére figyelmet érdemlőnek az ügyet a közmédia, azt jól mutatja, hogy a Google keresőmotor szerint jelen pillanatig (2021.07.22 13:38) a hirado.hu-n mindössze két anyagot talál, melyben említik a Pegasus kémszoftver kifejezést a közmédiások.

A Pegasus kémszoftver említése napjainkban: cukorbetegeket érintő kormányzati intézkedésről szóló hírbe csempészve

A mindössze két anyag közül a frissebbik címe: „Újabb támogatást kapnak az 1-es típusú cukorbetegséggel élők”.  Ez egy, az állami MTI-től átvett, a cukorbetegséghez kapcsolódó kormányzati intézkedésről szóló anyag, melynek utolsó bekezdésében tettek említést a Pegasus kémprogramról, ám még ebben sem helyezték kontextusba azt, nem írták le, hogy ezt a szoftvert megtalálták több magyar újságíró és más személy készülékén. Ennyit szerepeltettek a cukorbetegéggel kapcsolatos kormányzati intézkedésről szóló tudósítás utolsó mondatába a Pegasus kapcsán:

„Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány – mondta (Novák Katalin családügyi miniszter – megj. a szerk.) arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a kabinet a Pegasus nevű kémprogram ügyével.”

A Pegasus kémszoftver második említése: 2019-ben leírták, hogy a szoftvert gyakran használják ellenzékiek megfigyelésére

A Google szerint még egy alkalommal írták le a Pegasus kémszoftver nevét a hirado.hu-n: ez még két és fél évvel ezelőtt, a mostani botrány kitörése előtt történt, de már azután, hogy a megfigyelések Magyarországon is megkezdődhettek a Direkt36 vasárnapi írása szerint. 2019. január 14-én Szilágyi Levente, a hirado.hu munkatársa által írt hír címe az volt: „Kémszoftver és egy beosztottja buktatta le a kokainbárót”.

Az írás arról szólt, hogy „a legfejlettebb technológiák közé tartozó” kémszoftverrel tudták elfogni a mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt. Erről a Köpcös néven ismert bűnöző akkori bírósági tárgyalásával egyidejűleg az NSO Group vezetőivel készült interjúból hallottak alapján írt a hirado.hu. A hír legérdekesebb része egyébként az volt, amikor annak végén megjegyezték, hogy a szoftvert „gyakran használják a latorállamok ellenzékiek megfigyelésére”.

A latorállam kifejezés az angol rogue state fordítása (más fordításban: vadállam): olyan országokra használják, amelyeket Washington felvett a terrorizmust támogató államok listájára.

Íme a hirado.hu egykori hírének idevágó része szó szerinti formában:

„A tárgyalás idejére időzítve, talán nem véletlenül, jelent meg több interjú az izraeli NSO Group Technologies nevű szoftvergyártó vezetőivel a helyi sajtóban – írta a Foreign Policy.

A cég a Pegazus nevű kémprogram kifejlesztésével vált ismerté.  Ennek segítségével távolról követni lehet a meghekkelt telefonokon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek naprakészen számon tartani.

A cég állítása szerint a mexikói drogbáró elfogásában elévülhetetlen szerepet játszott a Pegazus program is. A mostani tárgyalásokon még nem került elő olyan bizonyíték, amely ezt támasztaná alá. Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére. A cég kiemelte, hogy céljuk a kormányok ellátása technológiai eszközökkel a terror és bűnözés elleni harchoz.”

A hirado.hu egykori tudósítása a latorállamokban ellenzékiek ellen használt megfigyelőprogramról
A hirado.hu egykori tudósítása a latorállamokban ellenzékiek ellen használt megfigyelőprogramról

A Pegasus ügyről itt érhetők el a Media1 további írásai.

Még több hír érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, és csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Borító: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások