fbpx
Az NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának weblapja

Az izraeli kémszoftver gyártójának egyik volt alkalmazottja szerint az NSO ügyfele volt a magyar kormány

A Washington Postnak beszélt erről az NSO Group volt munkatársa. Közben az Amazon lelőtte az izraeli kémszoftver, a Pegasus gyártójának nyújtott felhőszolgáltatást.

Pegasus nevű, a Direkt36 oknyomozó cikke szerint Magyarországon is bevetett kémszoftver gyártója, az NSO ügyfele a magyar kormány – erről egy volt NSO-alkalmazott beszélt a Washington Postnak – írja a hvg.hu. Mindez egybeesik azzal, hogy az NSO Group egyébként kormányokat lát el kibermegoldásokkal.

Az amerikai lap részletekbe menően foglalkozott a Pegasus botrány magyar vonatkozásaival. Megemlítették, hogy az NSO ugyan tagadott a botrány vasárnapi kirobbanása után (sőt rágalmazási pert helyeztek kilátásba), de Shalev Hulio, a cég vezérigazgatója a Washington Postnak már visszafogottabban beszélt. Az mondta: az állítások egy része zavarba ejtő, mivel a kémprogram helytelen használata visszaélés azzal a bizalommal, amivel ügyfeleikhez fordultak. Hulio így fogalmazott a lapnak:

„Minden állítást kivizsgálunk, …. és ha beigazolódnak, kemény lépéseket teszünk.”

Az NSO nem fedte fel az ügyfélkörét, azonban a cég egy volt alkalmazottja név nélkül megerősítette:

„A magyar kormány az NSO ügyfele volt.”

Az NSO Group Pegasus nevű kémszoftverével a Direkt36 oknyomozó írása szerint több mint 300 magyar célszemélyt, köztük újságírókat és az Orbán-kormány kritikusait is célba vették. A megfigyeltek között ismert médiavezetők is voltak: egyikük, Varga Zoltán milliárdos, a Central Médiacsoport tulajdonosa, aki már jelezte, hogy jogi lépésekre készül a megfigyeléssel okozott jogsérelem miatt. Szintén megfigyelték a Direkt36 újságíróit, valamint Simicska Ádámot, Simicska Lajos fiát.

Lelőtte az Amazon az NSO felhőszolgáltatását

Az NSO-hoz kapcsolódik az is, hogy az Amazon Web Services (AWS) úgy döntött, nem biztosít többé felhő alapú infrastruktúrát, Cloudfront szolgáltatást az izraeli eredetű kiberfegyver gyártójának – erről a Vice nyomán a 444 írt. A cég a megfigyelési ügy miatt döntött így. A Vice-nak az AWS azt nyilatkozta, hogy „gyorsan cselekedtek” azt követően, hogy értesültek a riportban szereplő tevékenységről, pedig azt már tavaly májusban lehetett tudni, hogy az NSO az Amazon rendszerén keresztül telepített malware-eket, és akkor az Amazon nem is reagált a Vice megkeresésére.

További hírek érhetők el a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások