fbpx
megfigyelés, nagy testvér, privacy, big brother

Újságírók megfigyelésére szolgáló kémszoftvert vásárolt Magyarország a Bloomberg szerint

Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál. A hírek szerint hazánk olyan hatalmak társaságába került ily módon, mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr.

A leleplezést a Torontói Egyetem tette közzé a Microsoft jelzése alapján.

Eszerint 10 ország több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okostelefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, hála az izraeli Candiru nevű vállalat portékájának – írja a Bloomberg hírügynökség híre nyomán a Népszava.

A Bloomberg híre szerint a program a Windows több gyenge pontját használta.

Hogy kik voltak az áldozatok, azt nem árulta el a redmondi szoftveróriás biztonsági illetékese. Mindenesetre az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők ily módon betekintést nyertek magánszemélyek és a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

Előzőleg egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról is kiderült, hogy hasonló termékben utazik, de az azt állította, hogy amit ő előállított, az csakis a terrorizmus elleni harcot, a bűnüldözés céljait szolgálja. Ennek megfelelően 55 országnak nem is adta el, továbbá lépéseket tett, hogy a vevők közül senki se élhessen vissza a rendszerrel. Ugyanakkor a kanadai egyetem arra figyelmeztet, hogy a tekintélyuralmi rendszerek egész digitális arzenálból válogathatnak – írja a lap.

A Candiru szoftvere 16 millió euróba kerül, de azzal egyidejűleg csak legfeljebb 10 ember számítógépes postájára lehet rákapcsolódni. De ha még rászánnak 1,5 milliót, akkor már további 15-tel lehet növelni a megfigyeltek számát. A vásárlók egyébként kötelezték magukat, hogy az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában, Izraelben és Iránban nem használják a rendszert, ám kiderült, hogy ezt nem mindig tartották be.

Az ügy további részletei a Bloomberg hírügynökség oldalán olvashatók.

Még több hír érhető el a Media1-en 

Borító: Unsplash (a kép illusztráció)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások