fbpx
Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, a Géniusz című ATV-s tudásalapú vetélkedő műsorvezetője

Gundel Takács Gábor: Eltűntek a tudásalapú vetélkedők, romlik az általános műveltség – interjú a Géniusz műsorvezetőjével

A Media1 a napokban meghívást kapott, hogy néhány más laphoz hasonlóan részt vegyen a Gundel Takács Gábor vezette, az ATV-n ősszel bemutatkozó új tudásalapú vetélkedő, a Géniusz forgatásán. A forgatási szünetben beszélgettünk a kvízmesterrel, aki elárult néhány kulisszatitkot a vetélkedő elkészítésének hátteréről, elmondta, hogy ő maga képes lenne-e megnyerni a fődíjat, valamint megbeszéltük azt is, hogy van-e még igény a tudásalapú vetélkedőkre, hiszen az utóbbi időben teljesen eltűnt ez a műfaj a hazai tévéképernyőkről. A Géniusz műsorvezetője elmondta azt is, mitől lesz szerinte sikeres az új vetélkedő, és hogy mi hajtja még most is ilyen sok év után, hogy vetélkedőt vezessen.

– Van még igény tudásalapú vetélkedőre?

Gundel Takács Gábor: – Azt gondolom, hogy igen, abszolút van igény. Amikor kiderült, hogy lesz a Géniusz, akkor nagyon sok olyan visszajelzést kaptam – anélkül, hogy bárkit is kérdeztem volna –, hogy de jó hír, mert már rég nem volt ilyen műsor a tévében.

Azt gondolom, hogy azok a nézők, akik ezt a műfajt szeretik, jó ideje nem kaptak ilyen tartalmat. Az 500 volt még, ami hasonló volt itt az ATV-n, de a többi kereskedelmi tévében viszonylag régebb óta nincsen. Azt látom, hogy abból a szempontból rossz a helyzet, hogy romlik az általános műveltség, de azért azt is tapasztalom, hogy van még sok olyan ember, akinek van igénye tanulni, illetve szeretné próbára tenni a saját tudását.

– Ön szerint miért nincsenek ilyen típusú vetélkedők manapság a magyar tévéképernyőkön?

– Ez nagyon nehéz kérdés, és nem is biztos, hogy nekem kell erre válaszolnom, hanem a kereskedelmi csatornák programigazgatóinak. Egyébként azt gondolom, hogy nem biztos, hogy egy ilyen típusú műsort csakis a nézettség szemszögéből kell nézni. Ha van egy értéket képviselő műsora a csatornának, az jót tesz az arculatának is. Lehet, hogy nem ez lesz a legnézettebb, de mindenképp színesíti a csatorna palettáját, és igenis ad egy fajta presztízst. Szükség van olyan játékra, aminek tudás az alapja, van feszültsége, van presztízse.

Gundel Takács Gábor, az ATV Géniusz című vetélkedőjének házigazdájaként
Gundel Takács Gábor, az ATV Géniusz című vetélkedőjének házigazdájaként
Fotó: ATV

Ez egy összetett dolog. Persze mondhatjuk, hogy ez egy statikus műsor, de azt is gondolom, hogy maga a játék hihetetlenül dinamikus és gyors. Az, hogy az adásban kimegy 80 kérdés, rendkívüli feszessé teszi. Lehet, hogy mi itt nem sírunk, nincs futkosás, nem borulunk egymás vállára, de pörgős az egész, és ebből a szempontból nagyon XXI. századi. Bízom benne, hogy sikeres is lesz. Egy étel is attól lesz jó, ha minden a megfelelő arányokban van benne, minőségi alapanyag, kis fűszer stb… Mostanra már felvettünk 15 adást a Géniuszból, tehát van tapasztalatunk, hogy ebben jól megvan a játékosság, a tudás, a feszültség, a pörgés, a nevetés, a presztízs… Vannak itt olyan versenyzők is, akik már játszottak egymás ellen, és ott van bennük, hogy na én most visszavágok, most én fogok győzni. Szóval ez egy nagyon-nagyon izgalmas, szakmai szempontból is érdekes műsor, ráadásul ezt mi raktuk össze, tehát nem egy licencműsor.

– Saját fejlesztésű?

– Igen, abszolút. Ez különösen is izgalmassá teszi a várakozást, hogy hogy fogadja majd a közönség.

– Itt a műsor felvétele során minden kérdéshez voltak megjegyzései, látszik, hogy otthonosan mozog a témákban. A kvízmester a játék közben szembesül a feladványokkal, vagy tudja előre, hogy mik a kérdések?

– Szerintem szakmai hiba lenne, ha csak ilyenkor, adásban látnám a kérdéseket. Erre ugyanis fel kell készülni előre. Mielőtt elkezdünk forgatni, már hetekkel előtte egy kérdésíró csapat összeállítja a kérdéseket, majd ezek átmennek többféle szűrőn. Aztán elérkezik az egész az „elfogadott kérdések” állapotába, akkor én megkapom egy szigorúan zárt rendszerben, ahol megnézem őket és elkezdek felkészülni. Hozzáolvasok, utánanézek, jegyzeteket készítek magamnak. Nem lehet elégszer szűrni a kérdéseket, mert mindig van valami javítanivaló, akár csak egy betűhiba. Szóval ez egy állandó kihívás. Nyilván nem könnyíti meg a munkámat, hogy ez ennél a műsornál körülbelül 3000 kérdést igényel.

Gundel Takács Gábor, az ATV Géniusz című műsorának műsorvezetője

Egyébként nem kell mindig minden információt elmondani, de ha esetleg úgy alakul, hogy nem tudja a játékos, vagy nem úgy tudja, akkor azért jó, ha az ember képben van. Persze azért engem is meg tudnak lepni időnként, mert a játékos mond valami olyat, amit viszont én nem tudok, de nincs is ezzel semmi baj, nem kell úgy csinálni, mintha én mindent tudnék, tévedés azt gondolni, hogy a kvízműsor játékvezetője mindenre tud válaszolni. Valójában nem tudom, hol végeznék ebben a versenyben…

– Azért bizonyára van elképzelése, hogy ha játékosként venne részt a Géniuszban, körülbelül milyen szinten lenne. Összejönne a 10 milliós fődíj?

– Olyan 4-es szintre helyezném magam egy 5-ös skálán ebben a játékban. Biztos lenne, akit le tudnék győzni, de lennének olyanok is, akik engem győznének le, és elvinnék helyettem a 10 milliót. Vannak itt is olyan elképesztő tudású játékosok, akik előtt le a kalappal.

Szóval visszatérve, nagyon nagy munka, mire eljövök ide a műsor felvételére, és menet közben is készülnek kérdések. Ha például túl sok sportkérdés ment ki, akkor ilyen kérdéseket kell pluszban írni és átnézni. Fontos szakmai kérdés, hogy az ember képben legyen a témákkal és bizonyos dolgoknak utána kell nézni, például hogyan kell bizonyos neveket, helyek nevét kiejteni stb… A felkészülés azért is fontos, mert nem múlhat a játék azon, hogy az egyik versenyzőnek esetleg tudok segíteni, a másiknak pedig nem, mert nem ismerem a válasz. Szakmai felelősség, hogy felkészült legyek és tisztában legyek a válaszokkal.

– Hány évadot jósol a Géniusznak?

– Természetesen nagyon sokat… Eddig nagyon jól éreztem magam, és nehezen látom azt, hogy a következő felvételek során ez megkopjon annyira, hogy ne várnám azt, hogy azt mondják az ATV-nél, hogy na gyerünk, csináljunk még belőle.

– Mitől lesz sikeres, illetve más a Géniusz a többi, korábban megismert vetélkedőhöz képest?

– Nagyon nehéz megfogalmazni, de valószínűleg a kémia, hogy meglegyenek az arányok, hogy elég pörgős legyen, ne legyen túl nehéz, ne legyen túl könnyű, ne legyen lassú, ne legyen túl gyors és látványos is legyen…. Mondok egy példát. Amikor elkezdtük a Maradj talpon! című műsort csinálni, fogalmunk nem volt arról, hogy ez meddig fog tartani. Oké, hogy leesik valaki, de ez meddig lesz érdekes. A harmadiknál már ásítozni fognak? Emlékszem még a legelső adás felvételére és az első leeső játékosra. Őszintén sikítozott mindenki a nézőtéren, de nem tudtuk, hogy még a tizediknél is ugyanezt a hatást váltja-e ki. Aztán csak én magam forgattam a műsorból 669-et.

Tehát sokszor nagyon nehéz megmondani előre, mi lesz hosszútávon is sikeres. Egy műsor élettartama attól is függ, hogy például a kereskedelmi csatornák előszeretettel csinálnak egyszerre hasonló műsorokat: egy-egy időszakban vetélkedők voltak, olyan is előfordult, hogy egymás után kettő is. Aztán egy időben sorozatok voltak egymással szemben… máskor pedig sportos kihívások.  Le lehet amortizálni egy formátumot azzal, hogyha túltolják.

A tudásalapú vetélkedőkből most hiány van, így bízom benne, hogy sokan fogják nézni. Az 500 bevált az ATV-nek, és ez adta azt a fajta önbizalmat, hogy van erre igény, csináljunk még ilyen kvízt.

A Géniusz abban tér el a legtöbb korábbi vetélkedőtől, hogy nagyon egyszerű a szabályrendszere. Aki nézi, 2 perc alatt érteni fogja, hogy mi történik.

– Önnek mi jelenti a kihívást az eddig felvett sok ezer különféle vetélkedő epizód után?

– Igazából nem az a kérdés, hogy mi jelent még kihívást, mert szerintem az a fontos, hogy az emberben, a magunkfajta újságíróban van-e kíváncsiság. Amíg én kíváncsi vagyok, szeretek játszani, érdekelnek a kérdések és a válaszok, amíg érdekelnek az emberek, szeretek a játékosokkal beszélgetni, addig jó ilyet csinálni.

Nyilván egy idő után csomó minden ismétlődik, de még nagyon élvezem és izgalmasnak találom. Összetett feladat vezetni egy ilyen műsort. Hiszen látszólag lehet, hogy csak annyi, hogy van egy játék, amit le kell vezetni, de ez csak az egyik fele. A másik fele, hogy van egy televíziós műsor, amit el kell készíteni. Annak van egy tempója, kötelező elemei, végszavak, mikor jön a zene, mikor jön a szignál, mi a szabály, odafigyelni a játékosokra, nem szabad elfáradni közben

– Mennyire lesz a Géniusz nehéz vetélkedő?

– Minden fajta feladványra szükség van, tehát könnyű, közepes és nehéz, ad abszurdum, nagyon nehéz kérdésekre is. De azt régóta tudjuk már hogy az a nehéz kérdés, amit nem tudunk és az a könnyű, amire tudjuk a választ. És ami az egyik embernek könnyű, az a másiknak nehéz és fordítva. Ugyanakkor ebben a játékban nem csak a kérdés minősége fontos hanem az, hogy nagyon gyorsnak kell lenni.

Sokszor van olyan helyzet, hogy valaki tud valamit, de nem ugrik be neki. Itt rögtön tudni kell a helyes választ frissnek kell lenni. Ebben a játékban az is benne van, hogy kell hozzá egy fizikai és szellemi állóképesség is. Mindenképpen nehézzé teszi, hogy egy gyors és flott tudásra van szükség.

Még több tartalom érhető el a Media1-en! Iratkozzon fel napi hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról! Ott vagyunk Facebookon is!

Borító: Gundel Takács Gábor a Géniusz keddi forgatásán. Fotó: ATV
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások