fbpx
A Médiatanács által javasolt jelzés, mely szerint a műsor 18 éven aluliaknak nem ajánlott

A Barátok közt hétfői leszbikus csókja próbára teheti a „propagandatörvényt” és a Médiatanácsot

A Barátok közt az RTL Klubon hétfőn délután sugárzott epizódját, amelyben két nő megcsókolta egymást, még márciusban, vagyis hónapokkal a napokban hatályba lépett és nagy vihart kavart új törvény elfogadása előtt forgatták le, de az amúgy mindössze pár másodperces jelenet adásba már a jogszabály hatályba lépése után került.

Megcsókolta egymást az RTL Klub Barátok közt című sorozatának hétfőn sugárzott epizódjában két női szereplő  – szúrta ki a Port.hu. A tévésorozat Szekeres Dorkája, valamint a külföldről direkt az ő kedvéért hazatérő barátnője, Hédi csókolta meg egymást szerelmesen.

Az epizód 12-es korhatári besorolással került adásba délután. A sorozat friss részei szokás szerint nem sokkal 17 óra után kerülnek képernyőre, majd késő este is megismétli azokat az RTL Klub. Így történt ez most is. A Hédi és Dórka hétfői csókját is tartalmazó rész egyébként szokásos módon az RTL Moston is közzétették.

A csókjelenet egyébként mindössze pár másodperc, egy rövid pillanat volt.

A Barátok közt jelenete a csókkal
A Barátok közt jelenete a csókkal / Fotó: RTL Most

Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott és nagy vihart kavart melegellenes törvény így fogalmaz:

„tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Arról egyelőre jogértelmezési vita van, hogy mit is jelent a törvény szövegének megfogalmazásában a „homoszexualitás népszerűsítése, megjelenítése”. Ennek értelmezése nemrég Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek sem sikerült. Amikor néhány hete a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak azt a kérdést tette fel, hogy adásba kerülhet-e a Jóbarátok című sorozat, amelyben ugyancsak előfordult, hogy azonos neműek csókolták meg egymást, a Médiatanács kitérő jellegű, illetve kétértelmű választ adott. A Media1-nek adott válaszuk lényege úgy foglalható össze: akkor derül ki, hogy bírságolnak-e a sorozat kapcsán, ha valaki bejelentést tesz a sugárzást követően a médiaszolgáltató ellen. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ugyanakkor azt mondta az RTL Híradónak: nem igaz, hogy a propagandatörvényként emlegetett új jogszabály miatt ne lehetne adásba adni a Jóbarátok említett részét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a döntést a Médiatanácsnak kell meghoznia ilyen ügyekben. Kósa Lajos (Fidesz) pedig azt mondta, neki fogalma sincs arról, hogy az elfogadott jogszabály alapján levetíthető-e a Jóbarátok. A két politikust egyébként azután kérdezte az RTL, hogy a csatorna előzőleg tiltakozását fejezte ki, amiért szerintük ezentúl nem mutatható be a Szomszédok, a Jóbarátok, a Barátok közt és több más sorozat, csak éjszaka.

Mindenesetre a Port.hu szerint kérdéses, hogy a jelenetben látott, azonos neműek szerelmét tartalmazó képkockák miatt nem lett-e volna indokolt a 18-as karika. Könnyen lehet, hogy a jelenet alapján dől majd el, mi az ami átmegy és mi az, ami nem.A

A Barátok közt forgatásán nem tudták előre, hogy milyen új jogszabály születik

A lap úgy tudja az RTL Magyarországtól, hogy Dorka és Hédi csókját még márciusban forgatta le a Barátok közt produkciót gyártó UFA Magyarország – akkor amikor még nem volt hatályban az új törvény, ami alapján 18-as karikára is szükség lehet az olyan filmek vagy tévésorozatok esetében, amelyekben homoszexuális szereplők is láthatók, illetve ami miatt felmerült, hogy ezen epizódok csak éjszaka mutathatók be.

A Media1 is beszámolt arról, hogy az új törvény miatt az RTL Klub nemrég fekete alapon fehér betűkkel szedett idézettel takartak is az utcákon az 1998 óta futó, és 23 év után most szombaton véget érő napi szappanopera legemlékezetesebb jeleneteit felelevenítő Barátok közt-plakátokból azokat, amelyeken Józan László karaktere, Nagy Tóbiás, valamint a sorozatbéli párja, Asztalos Kristóf egy esküvői jelenetben, ha nem is összeházasodtak, de bejegyzett élettársi közösségbe léptek egymással.

A Barátok közt cenzúrázott plakátja
A Barátok közt cenzúrázott plakátja
Fotó: RTL Klub/Labancz Viktória

 

A Barátok közt búcsúplakátja még az LMBTQ szabályozás miatti cenzúra előtt
A Barátok közt búcsúplakátja még az LMBTQ szabályozás miatti cenzúra előtt.
Fotó: RTL Klub/Labancz Viktória

Az új törvényről itt érhetők el korábbi írásaink.

Több hír érhető el a Media1-en

Borítókép: 18-as korhatárt jelölő karika
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások