fbpx
Az RTL Klub HD LMBTQI logója

Az RTL Klub több műsora is homoszexualitást érintő témákról közöl riportokat a következő hetekben

A műsoraikból az is kiderül majd egy friss kutatás alapján, hogy mennyire lenne elfogadott, ha Magyarországnak homoszexuális miniszterelnöke lenne.

Az RTL Híradó a következő hetekben például többek között azzal foglalkozik, hogy milyen hátrányos megkülönböztetések érhetik a melegeket a munkahelyen, milyen a szivárványcsaládok megítélése ma Magyarországon, valamint mennyire lenne elfogadott, ha Magyarországnak homoszexuális miniszterelnöke lenne.

Az RTL Híradó mai, szerda esti adásában többek között az azonos nemű párok örökbefogadási nehézségeiről is szó esik. Az, hogy a megkérdezettek körében mi számít az örökbeadandó gyerekek szempontjából kedvezőbb fejleménynek – ha állami intézményben nevelkednek, vagy ha homoszexuális pár fogadja őket örökbe –, kiderül ma este 18 óra után az RTL Híradóban az RTL Klubon.

A magyarok többsége elfogadó

Az RTL Magyarország megbízásából a Závecz Research által 2021 júniusában végzett a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérésből kiderül, hogy a válaszadók többsége, mintegy 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben. A személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán végzett, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakosságát nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentáló kutatás szerint a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%).

A kutatás eredményeit összegezve megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás. Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, nekik mindössze 38 százalékuk támogatja csupán a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket. Ugyanakkor a településszerkezetet tekintve a kistelepülésektől a nagyobb városok felé haladva növekszik az elfogadás. Leginkább elfogadóak a 18-39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek.

A Závecz Research kutatása szerint a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse. Nem váratlan talán, hogy túlnyomó többségük (87%) elfogadó a melegekkel szemben. Míg azok a válaszadók, akik nem tudnak arról, hogy ismeretségi körükben megtalálható a többségtől eltérő szexuális irányultságú egyén, jóval kisebb mértékben (46%) elfogadóak csak.

A napokban lépett hatályba egy új törvény Magyarországon, mely jelentősen korlátozza a homoszexualitás megjelenítését a médiában. A törvény óriási felháborodást váltott ki, az Európai Parlament, az EU tagállamai és az Egyesült Államok is tiltakozását fejezte ki a szólás szabadságának korlátozása miatt. Idehaza is számos szakmai és civil szervezet tiltakozott a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény ellen. Azt bírálói orosz típusú propagandatörvényként emlegetik.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások