fbpx
Ivan Golunov oknyomozó újságíró. Fotó: Facebook

Elítéltek öt moszkvai rendőrt, akik kábítószerügybe akarták keverni Ivan Golunov oknyomozó újságírót

Öttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélt egy moszkvai bíróság öt volt rendőrt, akik 2019 nyarán megpróbálták kábítószerügybe keverni és hamis bizonyítékok alapján börtönbe záratni Ivan Golunov kormánykritikus oknyomozó újságírót.

Az orosz fővárosban Ivan Golunovot, a Meduza nevű portál szerzőjét 2019. június 6-án vették őrizetbe kábítószerrel való üzérkedés vádjával, majd a rendőrségen bántalmazták is. Az ügy széles körű felháborodást keltett, mert a közvélemény úgy vélte, hogy a moszkvai városi tisztviselők és biztonsági szervek vezetőinek visszaéléseivel foglalkozó tényfeltáró újságírót a hatóságok megpróbálták elhallgattatni.

Golunov melletti tüntetéseken mintegy négyszáz embert vettek őrizetbe, mire 2019. június 11-én ejtették az ellene felhozott vádakat, és megszüntették az eljárást. Június 13-án Vlagyimir Putyin államfő felmentett két rendőrtábornokot, akiknek a beosztottjai kísérelték meg elítéltetni az újságírót.

Ivan Golunov ügye miatt három napilap is egységesen tiltakozott
Ivan Golunov ügye miatt három napilap is egységesen tiltakozott 2019-ben

Golunov novemberben beperelte a rendőrséget, amiért passzivitást tanúsított az ügyében indított nyomozásban. Az újságíró befeketítésével próbálkozó rendőröket tavaly januárban tartóztatták le, az ügy tárgyalása decemberben kezdődött.

A nyomozás arra a megállapodásra jutott, hogy az ügynek nem volt megrendelője és a rendőrök a saját szakállukra cselekedtek. Az elítélteknek halmazati büntetésként fejenként egymillió rubel (mintegy 3,9 millió forint) jóvátételt kell kifizetniük Golunovnak – számol be az MTI.

Az elsőfokú ítélet ellen az elítéltek jelezték: fellebbezni fognak.

Ivan Golunov ügyéről itt érhetők el a Media1 korábbi írásai.

(MTI, Media1)

Borító: Ivan Golunov oknyomozó újságíró korábban. Fotó: Facebook/Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások