fbpx
A KESMA hirdetése Karácsony Gergelyről

Manipulatív fizetett hirdetésekben froclizzák a megyei lapok Karácsony Gergelyt

A megyei lapokhoz tartozó hírportálokon és a közösségi médiában nézhető meg az a videós reklám, amelyben a politikus látható több helyzetben, és a videó minden esetben úgy állítja be, hogy valamiért nem válaszol az angolul feltett kérdésekre, majd az ingyenes állami nyelvvizsgát ajánlják, pedig Karácsonynak van nyelvvizsgája, ráadásul kora miatt ő már nem is mehetne ingyenes nyelvvizsgára.

A hosszú hétvégén bukkantak fel a megyei lapokban azok a hirdetések, amelyek azt terjesztik, hogy az első nyelvvizsga ingyenes, illetve az ehhez készített videóban Karácsony Gergely főpolgármester, az egyik előválasztási miniszterelnök-jelölt angol tudását igyekeznek megkérdőjelezni – írja a Kecsup.hu. A hazai megyei lapok a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) / Mediaworks tartoznak.

A videóban ilyen kérdések hangoznak el:

  • Zavarban van, amikor mások idegen nyelven beszélnek a társaságában?
  • Leblokkol, ha nemzetközi sajtótájékoztatót tart?

Az összeállítás végén pedig azt közlik, hogy az első nyelvvizsga ingyenes.

A megyei lapok együttes erővel, fizetett hirdetésben erősítenek rá ilyen módon a kormánypárti retorikára, amely nevetségessé akarja tenni Karácsony Gergelyt, illetve az alkalmatlanságát igyekeznek az olvasóknak bizonygatni – írja a Kecsup.

Manipuláció

A Kecsup szerint, ha az első nyelvvizsga valódi propagálása lett volna a cél, akkor figyelni kellett volna rá, hogy a reklámarc olyasvalaki legyen, aki megfelel az első nyelvvizsga ingyenességének egyik alapvető feltételének. Az állami támogatás, az ingyenesség ugyanis csak azoknak jár, akik nem töltötték be a 35. évüket. Miután Karácsony Gergely már 45 éves, rá semmilyen körülmények között nem vonatkozna az ingyenesség.

Karácsony Gergely egyébként a videó sugallatával ellentétben rendelkezik nyelvvizsgával, így már csak ezért is manipulatív a videó sugallata. Két héttel ezelőtt így nyilvánult meg nyelvtudásáról a Facebookon:

„A hirtelen támadt érdeklődésre reagálva készséggel elismerem, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém, legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül. Ezért én dolgozom is angolomon folyamatosan. A miniszterelnök úr újsütetű kínaiját és oroszát viszont nem tervezem behozni” – írta Karácsony Gergely.

Helyi lapok, központi tartalommal

A KESMA megyei lapjai nem először közölnek azonos, központi üzeneteket. Többször is címlapjukra került már a kormány vagy a miniszterelnök valamelyik központi üzenete, mely az egész országban egyszerre jelent meg a megyei újságokban – a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően például mindenütt azonos interjút közöltek Orbán Viktorral. De említhetnénk akár azt az esetet is, amikor a Media1 tulajdonosi hátteréről állítottak azonos valótlanságot a megyei lapok oly módon, hogy miután az Origo leközölte az ezzel kapcsolatos álhírt, azt rövid időn belül az összes megyei lap is közölte. Az érintett megyei lapok közül már több is sajtópert vesztett az összehangoltnak tűnő, és egyértelműen hamis információkat közlő lejáratás miatt.

A megyei lapokat kiadó KESMA „vezetőnek” számít a hazai hírhamisítások, a fake news-ok publikálása terén: a KESMA-hoz tartozó Origo például a Fővárosi Törvényszék adatai szerint a legtöbb sajtópert vesztő médium immáron több éve.

Ez az a videó, amelyet fizetett hirdetésként közzétettek a megyei lapok.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legújabb történésekről!

Borítókép: A KESMA hirdetése Karácsony Gergelyről / Fotó: Baon.hu

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások