fbpx
Rosina Islam

Halálbüntetés várhat egy újságíróra, mert hírt adott a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos beszerzésekről

A héten letartóztatták Rozina Islam bangladesi oknyomozó riportert, egy gyarmati időkből származó hivatali titoktartási törvény megsértésének vádjával. Nemzetközi szervezetek tiltakoznak, amiért az újságírót bizalmas állami dokumentumok állítólagos ellopása és lefényképezésére hivatkozva akár halálra is ítélhetik.

Rozina Islam állítólag engedély nélkül használta a mobiltelefonját, hogy lefényképezze a koronavírus elleni vakcinák vásárlásáról szóló kormányzati tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumokat – írja a Liner. Az újságíró ellen indított eljárás szerint a fotókat állítólag akkor készítette, amikor a folyamatban részt vevő egyik tisztviselő irodájában várakozott.

A 42 éves újságírót hétfőn, késő este több mint öt órán át tartották fogva az Egészségügyi Minisztérium titkárának egyik személyi asszisztensének szobájában – mondta nővére, Sabina Parvina. Islam családja szerint a fogvatartás során fizikailag és mentálisan is zaklatták, mielőtt átadták volna a rendőrségnek.

„Islamot a tisztviselők órákig fogva tartották és zaklatták, ami teljesen törvénytelen… a tisztviselőket meg kell büntetni az ilyen zaklatásért”

– mondta Miti Sanjana, egy bangladesi legfelsőbb bíróságon praktizáló ügyvéd a Deutsche Welle hírcsatornának. Az ügyvéd szerint a hivatali titkokról szóló törvény szerinti bűncselekményekért kiszabható maximális büntetés 14 év börtönbüntetéstől egészen a halálbüntetésig terjed, ha elítélik.

Rozina Islam letartóztatása
Rozina Islam letartóztatása. Fotó: Amnesty International

Islamtól megtagadták az óvadékot és börtönbe küldték, miután kedden megjelent egy dhakai bíróságon, a következő megjelenése pedig a napokban esedékes. A Prothom Alo című lapnak dolgozó újságíró főnöke, Sajjad Sharif úgy véli, hogy Islamot azért tartóztatták le, mert oknyomozó riportjaival számos korrupciós esetet tárt fel a kormányzati szektorokban.

Az újságíróért kiáll az Amnesty International, valamint további nemzetközi szervezetek, köztük a Human Rights Watch (HRW) is, mely az esetet a koronavírussal kapcsolatos cenzúrának, a sajtószabadság megsértésének tartja. Közös levelet írtak az ENSZ-nek is.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: Rosina Islam / Fotó: rosinaislam.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások