fbpx
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a HírTV vendégeként

Nem lép a Médiatanács, amiért Bencsik András mosónő lelkületű primitív embernek nevezte V. Naszályi Mártát és sértegette a szavazóit

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa fordult a Médiatanácshoz, amiért a HírTV Sajtóklub című műsorában Bencsik András mosónő lelkületű primitív embernek nevezte V. Naszályi Mártát és erős kifejezéseket használt a szavazóira. A Médiatanács szerint a felháborodást kiváltó véleményeket is megilleti a sajtószabadság védelme. A Párbeszéd politikusa elégedetlen a döntéssel.

Elutasította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azt a panaszbeadványt, amelyet Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nyújtott be a tanácshoz, amiért idén márciusban Bencsik András „mosónő lelkületű primitív embernek” nevezte a HírTV Sajtóklub című műsorában V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét, amiért a politikus kritikusan nyilatkozott az Orbán-kormány Várnegyeddel kapcsolatos terveiről a német közszolgálati médiának, a Deutsche Wellének – derül ki Kocsis-Cake Olivio ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzéséből, amelyre a Mérce bukkant.

Bencsik András V. Naszályi Márta szavazóit a HírTV műsorában Bayer Zsolt társaságában „barmoknak” nevezte, amiért a politikusra szavaztak. A műsorban a jobboldali véleményvezérek Németországot sem kímélték.

„Amit nem mondok, az egy egészséges nagy káromkodás, amit a német kormánynak szeretnék küldeni”

– jelentette ki Bencsik elfeledve, hogy Németországban a közszolgálati média, a Deutsche Welle nem azonos a kormánnyal.

„Talán a német emberek nem ennyire büdös görények, mint a közszolgálati német televízió.”

– jegyezte meg Bencsik András.

Ezután Bayer és Bencsik arról beszélgettek, hogy kitiltanák-e őt Németországból, ha Berlinből jelentve azt mondaná, hogy a német nácik megint zsidókat fognak ölni – idézte fel a műsort a Mérce. Bayer szerint valóban kitiltanák, Bencsik szerint inkább ünnepelnék a németek, amiért figyelmeztetne a szerinte nem is létező náciveszélyre.

„Annyira betegek és perverzek, hogy ha csinálnál egy ilyen riportot, hogy a nácik Berlinben masíroznak, minden német újságíró lelkesen a vállára emelne, hogy ugye, mi is ezt mondjuk”

– vélekedett Bencsik a tévéműsorban.

Bár Kocsis-Cake Olivio szerint a műsorszám sugárzásával a hírcsatorna megsértette a médiatörvényt, a Médiatanács nem tartotta ezt az álláspontot megalapozottnak. A testület indoklása szerint a műsorban elhangzott kijelentések nem alkalmasak valamely társadalmi csoporttal szemben a puszta ellenszenvnél jóval súlyosabb hatás kiváltására. Bár a testület leszögezte, hogy „károsnak és elfogadhatatlannak tartja a közbeszéd eldurvulását”, de a történtekkel a médiatörvényt a HírTV műsora nem sértette meg.

Hangsúlyozták a határozatban, hogy egyes vélemények okozhatnak felháborodást, de a felháborító véleményeket is megilleti a sajtószabadság védelme. Egy felháborító vélemény még nem jelenti a médiatörvény megsértését.

Kocsis-Cake-Olivio a testülettől kapott válasszal nem elégedett. Szerinte a műsorban elhangzottak minimum személyiségi jogokat sértenének egy demokratikusan működő intézményrendszerben vagy működő jogállamban. A Párbeszéd politikusa szerint a Médiatanács még Goebbels egykori náci véleménycikkeire is azt mondaná, hogy nem érik el a jogsértés mércéjét. Emlékeztetett arra, hogy a Médiatanács tagjait a Fidesz töltötte fel, majd azt mondta, 2022-ben a szavazók a grémiumról is véleményt alkothatnak majd.

A politikus szavai és az NMHH Médiatanács határozata a lenti Facebook-bejegyzésben tanulmányozható részletesebben.

Még több hír található a Media1-en. Iratkozzon fel hírlevelünkre, csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borítókép: Bencsik András, a HírTV-ben korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások