fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás, bíró

Másodfokon is a fideszes politikus nyert a Halász Júlia, a 444.hu újságírója elleni rágalmazási perben a „rángatási ügyben”

Szabó Lászlónak, a Fidesz–KDNP újbudai önkormányzati képviselőjének a javára döntött a bíróság, amikor másodfokú ítéletében is azt állapította meg, hogy Halász Júlia a 444 újságírója rágalmazást követett el, amikor azt állította, hogy 2017 tavaszán megrángatta őt a Fidesz politikusa egy iskolában tartott kampányeseményen. Uj Péter, a lap főszerkesztője a Media1-nek azt mondta, teljesen abszurd, hogy az újságírót marasztalták el, és még Szabó László jön ki jól az ügyből. Szabó László viszont az egyik kormánypárti újságnak nyilatkozva Halász Júliát bírálta.

Szabó László fideszes politikus újbóli, másodfokú győzelméről elsőként a kormánypárti Magyar Nemzet internetes oldala adott hírt szerdán. Úgy fogalmaznak, hogy Halász Júlia, a 444 újságírója még 2017 tavaszán „megzavart egy XI. kerületi Fidesz-rendezvényt egy provokációval”, melyet Szabó László, a kormánypárt önkormányzati képviselője megpróbált elhárítani. A kormánypárti lap állítása szerint az újságíró ezután megpróbálta a kedélyeket minél jobban felfokozni, és végül jelentős médiabotrány kerekedett az ügyből.

Halász Júlia újságíró viszont azt nyilatkozta annak idején több helyen, többek között az RTL Híradóban, hogy először megtiltották neki, hogy videós tudósítást készítsen a nyilvánosan meghirdetett fideszes kampányeseményről, ennek ellenére hajlandó volt leülni és csak fotókat készített (ezt nem tiltották), később azonban Szabó László elvette tőle a telefonját, lökdöste és hiába kiáltott hangosan segítségért, valamint a kameraállványát nem akarták visszaadni. Az újságíró azt is állította Szabó Lászlóról, hogy a karjánál fogva rángatta őt.

Az újságírónő mellett számos kollégája kiállt, még szimpátiatüntetést is szerveztek mellette, akkoriban készült ez a videófelvétel.

Halász Júliát azért ítélték el rágalmazásért első majd most másodfokon, mert nem tudta hitelt érdemlően igazolni a bíróságon állításait, azaz a bíróság szerint nem bizonyultak elégségesnek a bizonyítékai, hogy erőszakosan léptek fel ellene.

Szabó László elégedett az ítélettel

Az immár másodfokú bírósági ítélet után Szabó László azt nyilatkozta a Nemzetnek, hogy nincs benne harag Halász Júliával szemben, de úgy gondolja, hogy elvárható lenne a két egymást megerősítő bírósági döntés után, hogy az újságírónő elismerje, alaptalanul vádaskodott, és nyilvánosan is bocsánatot kérjen a történtekért.

„Fontos volt számomra, hogy a bíróság is kimondja: Halász Júlia valótlanságot állított, igazságtalanul vádaskodtak és bélyegeztek meg a média által felfújt rágalmazásokkal. Bízom benne, hogy az eset kapcsán a baloldal önkritikát gyakorolva a jövőben igyekszik majd körültekintőbben eljárni, hiszen egy becsületsértés súlyosságát nem lehet félvállról venni”

– fejtette ki véleményét az önkormányzati képviselő.

A 444 főszerkesztője szerint ez az ügy az elmúlt évek egyik legfelháborítóbb esete

Uj Péter, a 444 főszerkesztője, aki már az elsőfokú ítélet után is cikkben állt ki az újságíró mellett, azt mondta, Szabó sztorijának egyik kiindulópontja, hogy kolléganő már a teremben provokatívan viselkedett, csakhogy a helyszínen négy-öt kormányközeli tévé illetve az állami hírügynökség is jelen volt, és maga a párt is rögzítette az eseményt elejétől a végéig, mégsem mutattak be egyetlen olyan felvételt, egyetlen képkockát sem, amely alátámasztaná Szabó állítását a provokációról. Ezzel szemben a politikai gyűlés helyszínűül szolgáló iskola egyik biztonsági kamerája rögzítette azt amint a politikus az újságíró kamerájáért nyúl. Ezt a felvételt publikálták is.

A főszerkesztő szavai szerint a perben tanúvallomást egyetlen olyan ember tett, aki nem közvetlenül Szabó környezetéből való. Ő az iskola egyik alkalmazottja, aki a következőt mondta:

„A hölgy kérte tőlem, hogy adjak neki egy telefont, hogy felhívhassa a rendőrséget. Miután a telefonálást befejezte, a hölgy a portásfülke bejárata felé közelített. Szabó ekkor el akarta venni a nyakában lévő fényképezőgépet is. Én azonban ekkor megkértem Szabót, hogy a portásfülkében ezt ne csinálja tovább. Többször is próbálkozott.”

A bíróságot nem győzték meg e szavak sem, és a kamerafelvételt sem tekintették elégséges bizonyítéknak, nem vették figyelembe.

Uj Péter azt mondta, hogy az újságírónő egyébként büntetőfeljelentést tett Szabó ellen arra hivatkozva, hogy vele szemben erőszak történt, ám az újságíró által tett feljelentés ügyében teljesen komolytalan volt a nyomozás, nem is keresték az újságírót, hanem lezárták az eljárást sikertelenül.

A 444 főszerkesztője azt mondta ma a Media1 érdeklődésére:

Elgondolkodtató, hogy Szabóék az események után csak később tettek lépéseket rágalmazás miatt Juli ellen. Vélhetően ez alatt az időszak alatt felmérték, hogy az újságírókollégánk kezében nem sok eszköz van állítása igazolására, ha körülötte mindenki a párthoz köthető, illetve mindenféle függőségi viszonyok vannak, így senki nem fog tanúskodni mellette, ha rágalmazás miatt pert indítanak ellene.

nyilatkozik egy másik témáról
Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján a Media1-es Mészáros Eszternek nyilatkozik egy másik témáról. Fotó: Czémán Anna / Media1-archív

Továbbra is kiáll a 444 Halász Júlia mellett

Uj Péter a Media1-nek azt is mondta, természetesen lapja továbbra is kiáll Halász Júlia mellett, annál is inkább mivel Szabó Lászlóék csak azért kerültek nyerő helyzetbe a bíróságon, mert a bíróság nem vette figyelembe a kamera felvételt, ráadásul a fideszes kampányesemény résztvevői „összezártak” Halász Júliával szemben, így lényegében egyetlen ember állítása volt szemben azokéval, akik vagy a Fidesz hívei, vagy függőségi viszonyban vannak.

A 444 főszerkesztője szerint már eleve az abszurd, törvénytelen, hogy egy kampányeseményen nem engedik meg, hogy a 444 újságírója forgasson, főleg úgy, hogy mások viszont forgathattak, ráadásul Halász Júlia eleget tett az Uj Péter szerint törvénytelen utasításnak és leállította a kameráját. Az, hogy utána még az újságírót ítélik el rágalmazásért, amiért megírta, hogy amikor visszament a terembe az állványáért, mi történt vele, egészen elkeserítő.

Uj Péter azt mondta, Szabó ezt a rágalmazási pert azért indította, hogy ezzel kedvét szegje a 444-nek, de aki ismeri Halász Júliát, tudja, hogy nem talál ki ilyen történeteket, és ha a bíróság figyelembe vette volna a kamerafelvételt, illetve ha az esemény résztvevői kiállnak a sajtószabadságért és az újságíróért, akkor teljesen más ítéletnek kellett volna születnie.

A cikket Erbeszkorn Tamás és Szalay Dániel közösen készítette.

Borítókép: Stock/ Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások