fbpx
A Klubrádió stúdiója

Megszólalt a Klubrádió ügyében hozott ítélet kapcsán a médiahatóság

A Klubrádió számára kedvezőtlen csütörtöki bírósági ítéletből kiemelték, hogy sértette volna a verseny tisztaságát, ha a Klubrádió új műsortervet nyújthatott volna be a pályázati ajánlatában szereplő ellentmondások kapcsán, emellett alapvető jelentőségűnek nevezték, hogy csak olyan vállalkozás kaphasson frekvenciát, melynek működési háttere a pályázat benyújtásakor összhangban van a törvényekkel.

Mint arról a Media1 már beszámolt, a Fővárosi Törvényszék az NMHH Médiatanácsának adott igazat csütörtökön abban a perben, melyet a Klubrádió azért indított, mert a grémium kizárta a médiaszolgáltatót a 92,9 MHz rádiós pályázatból, az indoklás szerint azért, mert a pályázati ajánlatban ellentmondások voltak a műsortervben (eltérő műsoridőtartamok szerepeltek egyes műsorok eredetije és ismétlése között), továbbá a részvénytársasági formában működő rádió működése az NMHH birtokában lévő közhiteles nyilvántartási adatok szerint nem felelt meg a vonatkozó törvényeknek, mert saját tőkéje hosszú évek óta negatív volt.

A Klubrádió álláspontját már idéztük az ügyben: többségi tulajdonosuk, Arató András pártszolgálatisággal vádolta meg a bíróságot a kedvezőtlen ítélet után. Azaz nem értett egyet az ítélettel.

Az ügy kapcsán egyelőre a médiahatóság még nem nyilvánult meg, de az imént az NMHH is közleményt adott ki, melyben a következő áll:

„Bírósági ítélet erősíti meg a Klubrádió pályázatának érvénytelenségét

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát.  A bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy a Médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

A Klubrádió a Médiatanácsnak azt a március 10-i döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult. A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletében kiemelte, hogy a Médiatanács helytállóan állapította meg, hogy a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve, hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

A szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot. Mindezek alapján a Médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani. Az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták, hogy a Médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania.

A törvényszék szintén osztotta a Médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul. A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is, hogy ez nem csupán egy formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna. A bíróság álláspontja szerint a Médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon.

Az ügy kapcsán itt találhatók további írásaink.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások