fbpx
Forbes.hu címlap egy kórházi covid osztályról

Beengedték az egyik budapesti kórház COVID-intenzív osztályára a Forbes internetes kiadását

A Forbes internetes oldala fényképeket közölt az Uzsoki utcai kórház koronavírus részlegéről, és a képek mellett az osztályon dolgozó egyik gyógytornásszal interjút is készítettek.

Az Uzsoki utcai kórház intenzív osztályán covidos betegek kezelése közben készített fényképeket és mélyinterjút egy gyógytornásszal, Szendrő Gabriellával, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága nemzetközi bizottságának tagjával a Forbes.hu. Sebestyén László, a fotós és az írást készítő Fekete Emese újságíró, a lap főmunkatársa több alkalommal is együtt dolgozott az interjúalannyal, aki részletesen bemutatta a munkáját és az osztályt. A fényképeken jól látszódnak a szobák berendezései, többek között a lélegeztető gépek, valamint egy másik gyógytornász, Duska Zsófia és dr. Orosz Mátyás intenzív-terápiás szakorvosjelölt is.

Látszódnak a gépekre kötött betegek is, de arcukat természetesen kipixelezték, így azok nem felismerhetők.

Érdekesség, hogy a fotósorozat április elsején, vagyis éppen egy nappal azután készült, hogy 28 szerkesztőség – mások mellett lapunk, a Media1.hu is – közösen írt nyílt levelet Orbán Viktornak valamint az Operatív Törzsnek, hogy segítsék elő, hogy a média végezhesse a feladatát, azaz tájékoztathassa az olvasókat a kórházakból, mivel vélekedésük szerint a szabad tájékoztatás életeket menthet. Kérték azt is, hogy az Operatív Törzs válaszoljon az újságírók kérdéseire, és megszólalhassanak az orvosok, ápolók is, akik addig többnyire csak névtelenségbe burkolózva tették ezt meg. A lapok kérését először Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, majd órákon belül Orbán Viktor miniszterelnök is elutasította.

Kovács Zoltán nem sokkal a levél közzététele után így reagált a kérésre:

„A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek. Hagyják őket dolgozni!“

Az ügyben Orbán Viktor a közmédia egyik műsorában a következőket mondta:

„Nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk.”

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete viszont a nyílt levél aláíróival értett egyet, mondván, fontos lenne, hogy a média tájékoztathassa az olvasókat és a nézőket a kórházakban kialakult helyzetről.

A Forbes és a neki a COVID-osztályon nyilatkozó szakember az interjúban arra hívja fel a figyelmet, milyen fontos, hogy a COVID-osztályon fekvő betegeket lélegeztetés közben is mozgassák a további problémák megelőzése érdekében. A nem mozgó, altatásban lévő embereknek nagyon gyorsan elkezd visszafejlődni az izomzata.

A Forbes egyébként nem volt a nyílt levelet aláíró 28 szerkesztőség között. Ennek okáról Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu szerkesztője, a nyílt levél elindítója erről még a Media1 április 5-i adásában beszélt, ami visszahallgatható az alábbi linkről.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép:A forbes.hu anyaga
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások