fbpx
A Préda

Magyar közbenjárásra milliókra bírságolták a Film Mániát

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa közbenjárására mintegy 7 millió forint bírságot szabott ki a cseh társhatóság a Film Mánia szolgáltatójára A Préda című film kapcsán. Ez is téma volt a Médiatanács e heti ülésén, ahol a Klubrádió ügye mellett néhány más aktuális kérdéssel, köztük induló rádiós frekvenciapályázatokkal és műsortámogatási ügyekkel is foglalkoztak.

Mint arról tegnap már beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ezúttal szerdán megtartott ülésén eredménytelennek nyilvánította a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, így a frekvencia egyelőre kihasználatlan marad. Ez az a frekvencia, amit február 14-ig a Klubrádió használt, azóta viszont kihasználatlanul áll, mivel az NMHH Médiatanács elutasította a rádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását. A hatóság eleinte tagadta, hogy ez egyben a Klubrádió elnémítását is jelenti, mondván a Klubrádiónak „jó esélyei vannak” a frekvencia visszaszerzésére, ha pályázatot nyújt be rá, sőt még plusz pontot is kaphat mint a frekvencia korábbi birtokosa, de végül a céget a pályázat tartalmi kiértékelési körében kizárta a hatóság a pályázati eljárásból (indoklásuk itt érhető el). Megírtuk azt is, hogy a Klubrádiót feldühítette a döntés, melynek vitatja jogszerűségét és az indoklását aljasnak tartja, ezért bírósághoz fordul, addig pedig továbbra is internetrádióként folytatja tevékenységét.

A Médiatanács ezenkívül néhány más üggyel is foglalkozott szerdán, amiről egyelőre még nem esett szó híreinkben – ezek következnek most.

Büntetés a Film Mániának, magyar közbenjárásra

Az ülésen a Médiatanács tagjai nyugtázták, hogy a cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban 500.000 cseh korona, azaz körülbelül 7 millió forint összegű bírságot rótt ki rossz korhatár-besorolás miatt a joghatósága alá tartozó, de Magyarországon is látható Film Mánia szolgáltatójára. Az RRTV megállapította, hogy a csatorna megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó cseh jogszabályokat, mivel

„a tavaly júniusban közzétett, A préda című, erőszakos jeleneteket tartalmazó film veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, bennük nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhatott”.

Erről a francia akcióthrillerről van szó, aminek itt látható az egyik előzetese.

Új vidéki rádiós frekvenciapályázatok indulnak

A grémium e heti ülésén eredménytelennek nyilvánította a Pápa 95,7 MHz helyi frekvencia kereskedelmi használatára kiírt rádiós eljárást, ugyanis az egyedüli pályázó (a Pápai Platán Nonprofit Kft.) ajánlata a műsortervben szereplő ellentmondások miatt tartalmilag érvénytelen. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hatóság kiír-e új pályázatot a frekvencia hasznosítására.

Indul viszont néhány más pályázat. Elfogadta a tanács és pénteken teszi közzé honlapján a Szentes 104,3 MHz, a Keszthely 92,2 MHz és a Mosonmagyaróvár 90,9 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra, valamint a Berettyóújfalu telephely kisközösségi jelleggel kiírt felhívási tervezetét.

A Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós frekvencia elvi használatára kiírt pályázat nyertesének nyilvánította a tanács az egyedüli pályázó, jelenleg is itt rádiózó Lánczos Kornél Gimnáziumot.

Az NMHH Médiatanács napirendje szerint egyébként módosította a Rádió 1 (Radio Plus Kft.) és az Európa Rádió hatósági szerződéseit, de azt egyelőre nem közölték, mi változott. Küldtünk erről kérdést az NMHH-nak, ha válaszolnak, még frissítjük a hírt.

Határon túli médiaszolgáltatók is részesedhetnek a magyarországi műsorkészítési pályázati pénzekből

A Médiatanács határozott arról is, hogy újra meghirdeti a helyi és körzeti rádióknak szóló pályázatát rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére, amelyre a magyarországi mellett a határon túli szolgáltatók is pályázhatnak.

A médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezőnek lehetősége lesz arra, hogy a hetente azonos időpontban jelentkező tematikus állandó műsorát rádió- és hangjátékokkal helyettesítse, így a Magyar Média Mecenatúra program 2019-es megszűnése óta ismét támogatáshoz juthatnak az ilyen alkotások.

A 360 millió forintos keretösszegű felhívásra négy alkalommal lehet jelentkezni, a keretösszeg pedig 60 millió forinttal nőtt 2020-hoz képest.

Az első fordulóra a jelentkezési határidő április 8. Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál tízezer, a másik két műsortípusnál ötvenezer forint adásonként – a tematikus magazinműsor készítésére elnyert összeg egy része fordítható rádió- és hangjátékokra.

Huszonnégy televíziós műsort támogat a Médiatanács

Nyerteseket hirdetett a Médiatanács a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat negyedik fordulójában.

Huszonnégy pályázó összesen 127,35 millió forint támogatást kap.

A szegedi TiszapART televízió, a mohácsi Csele TV, a Magyar Telekom által bejelentett településeken látható Globo Televízió, a Putnok Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a sárvári Trió TV Dunántúl és a budapesti XV-TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a baranyai Pannon Televízió, a TV Szentendre, a Győr+ Televízió, a Zalaegerszegi Televízió, a Szolnok Tv, a Somogy TV, a Tatai Televízió, a Bajai Televízió és a Fehérvár Televízió gyárthat.

Kulturális magazinműsorokat készíthet a Veszprém TV, a Miskolc Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a Tolnatáj Televízió, a szombathelyi Televíziós műsorszolgáltatás, az Ózdi Városi Televízió, a Csabacsűdi Körös Televízió és a Makó Városi TV – derül ki az NMHH közleményéből.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Részlet A Préda c. filmből

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások